Klusteam

Nieuwe gereedschapsschuur

U kunt bij Lingewaard Natuurlijk ook uilenkasten, vleermuiskasten, vogelvoederhuisjes e.d. kopen. Deze zijn alle gemaakt door onze klusgroep.

Meer informatie over de nestkasten die wij maken en verkopen: Nestkasten te koop

Het klusteam van Lingewaard Natuurlijk is meestal onzichtbaar voor bezoekers aan de Veldschuur of het Dijkmagazijn, maar het is toch een onmisbare groep vrijwilligers.

De klussers zorgen allereerst voor onderhouds- en bouwwerkzaamheden in en rondom de Veldschuur; de groep bijvoorbeeld in 2019 een nieuwe gereedschapsschuur gebouwd.

 

Daarnaast maken de leden van de klusgroep vleermuiskasten en nestkasten voor steenuilen en mussen. In de afgelopen jaren zijn veel kasten opgehangen in opdracht van de provincie in de Gendtse polder en op het traject van de door te trekken A15.

 

Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft de vrijwilligers van de klusgroep gevraagd om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een Mauritstoren in de Bemmelse Waard.

Het team van de klusgroep heeft heel wat uren gewerkt en dit heeft geleid tot een fantastisch resultaat, zie foto.

Wij zijn erg trots op onze klusgroep.

Kinderactiviteiten

Nestkastjes timmeren

Af en toe organiseren de klussers een workshop Nestkastjes timmeren voor kinderen. Het doel ervan de kinderen kennis te laten maken met de natuur. Naast nestkastjes worden er ook voederhuisjes en bijenhotelletjes getimmerd.

Doordat de kinderen het zelf maken, krijgen ze meer waardering voor de natuur en het huisje wat ze zelf getimmerd hebben. Ze zijn apetrots als het klaar is.
Doordat ze het zelf getimmerd hebben, hebben ze ook meer zorg dat het kastje goed wordt opgehangen en houden ze in de gaten welke vogeltjes er in broeden en hoe het broedproces verloopt.

Leerzaam

Aan de kinderen wordt verteld over de houtsoort (vuren, grenen of douglas) van het kastje, voor welke vogels (mezen) het bedoeld is en hoe en waar ze het kastje het beste op kunnen hangen (oost-zuidoost en zo dat de katten er niet bij kunnen).

De kinderen zijn samen aan het werk, zijn met hun handen bezig, leren samen te werken (de een houdt vast en de ander timmert) leren omgaan met gereedschap, nemen kennis van materialen (hout, spijkers, schroeven, dakbedekking, plexiglas).

Voor iedereen

De kinderen hoeven niet handig te zijn en ze hoeven ook niet te kunnen timmeren.
Er is altijd genoeg assistentie aanwezig, ook helpen ze elkaar en het maken van de nestkastjes wordt stap voor stap uitgelegd en voorgedaan. Informatie kan worden ingewonnen bij de coördinator van het klusteam, via
klussen@lingewaardnatuurlijk.nl

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑