Winterstop, hoezo?

In de winter gaat de natuur in ruste, zoals wij mensen dat zo mooi kunnen zeggen. Maar de mens gaat altijd maar door, lijkt het wel. Zeker omdat er altijd wat te doen valt rondom de Veldschuur. Ook als in de schooltuintjes alles geoogst is door de kinderen en het terrein bij De Veldschuur er maar kaal bijstaat. Neem bijvoorbeeld de maandagochtendwerkgroep. 

Het eerste wat er gebeurt, is de grond van de moestuintjes klaarmaken voor het nieuwe tuinseizoen. Na een aantal jaren groenbemesters uitproberen, zoals mosterdzaad, lupine, sorghum, en borage, hebben we gekozen voor inzaaien met Phacelia.Dat werkt toch het beste! En we spitten de grond NIET om. Door aan het einde van de winter de Phacelia op het land te laten drogen, het onkruid bij te houden (verwijderen en harken) is er prachtige, losse grond ontstaan. En natuurlijk hebben de vrijwilligers daarna nog nieuwe, verse compost over alle tuintjes verdeeld. Laat de kinderen maar weer komen om te zaaien!

Afgelopen winter is er ook hard gewerkt door een aantal trouwe vrijwilligers van de klus- en maandagochtend-werkgroep aan nieuwe bestrating van het terrein rondom de Veldschuur. Het hoofdpad tussen de schooltuintjes, de paden bij de grote kas, de zaaibak en de akkertjes zien er weer superstrak uit! Dat scheelt alvast heel veel monnikenwerk om het straatgras te verwijderen. De kas plus zaaibakken zijn opgeknapt en alweer volop in gebruik.

En dat is nog niet alles. Rondom de kruidentuin is er nieuwe betegeling aangelegd en de kruidentuin zelf heeft ook een geweldige opknapbeurt gekregen. Dankzij bovengenoemde vrijwilligers is alles opgeschoond, opnieuw ingedeeld en zijn kale plekken ingeplant. Ook is er een gezellig terrasje bijgekomen, voor bijvoorbeeld een lesje over theeplanten of over het gebruik van weerinstrumenten. Echt een heel mooie metamorfose!

Dank allemaal voor jullie geweldige inzet! Het zaai, bloei en oogstseizoen kan weer beginnen, welkom aan de kinderen van de Vlinderboom, PiusX, Regenboog en de Donatushof. We maken er weer een leerzaam, gezellig en vooral lekker seizoen van.

Tuingroetjes, Ans den Besten 26-04-24

Nieuw pad langs de zaaibakken en het kasje

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑