Moestuinen Huissen

Moestuinen Huissen

Vrijwilligers gezocht voor de aanleg van een schoolmoestuin in Huissen.

Vacature coördinator moestuin Huissen

Voor Huissense kinderen wordt in Landgoed Holthuizen, vlakbij de Parkdreef  een nieuwe plek gerealiseerd voor de moestuintjes. Dit is in Huissen een buitenschoolse activiteit omdat de basisscholen dit nog niet in hun lesprogramma opgenomen hebben.
Voor gereedschappen en water wordt gezorgd. Voor plantjes en zaden kunnen wij zorgen maar dat mogen de kinderen ook zelf regelen.
Ervaring met moestuinieren is niet noodzakelijk. Er zijn deskundige begeleiders die de kinderen gaan helpen. Ondersteuning van ouders, opa’s en oma’s is altijd welkom en zelfs gewenst.

Allereerst is er een pomp met een waterbak en de onmisbare gieters. Dan is er een grote hoop compost om zelf bij de jonge planten te doen. En een compostvat om het groenafval in te gooien. Er zijn buizen voor het spannen van netten zodat de reeën niet de groente opeten in plaats van de tuinder zelf. Er is een vijfsterren-insectenhotel in opbouw, met vetplanten op het dak (en nog heel veel leegstand). Een enkele jonge tuinder heeft al op het eigen landje een kleine B&B (spreek uit: bee and bee) geopend.

Op kweekperceeltjes staan al plantjes die de jonge tuinders voor eigen gebruik mogen verplanten naar hun eigen landje en er staan picknickbankjes voor de schaftpauze. Maar afgezien van dat allemaal: WAT EEN PLEKJE! 

Woensdagmiddag van 15 tot 16 uur (met uitloop) en zaterdagochtend van 10 tot 11 uur (met uitloop) zijn de uren om samen te tuinieren. Dan zijn er ook begeleiders om vragen te beantwoorden of om te helpen. Ingeschreven moestuinders krijgen de code voor het cijferslot, zodat ze op elk gewenst moment voor hun tuintje kunnen zorgen.

Wil je meedoen? Meer info? Mail naar: moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl 

 

Meedoen met de moestuinen?

Ben je enthousiast en wil je mee doen of heb je vragen mail ons:
Voor Bemmel: 
schoolmoestuinbemmel@lingewaardnatuurlijk.nl

Voor Huissen:
moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl 

 

Naast het bewerken van hun eigen tuintje bekijken de kinderen ook hoe de verschillende kruiden uit de kruidentuin groeien, maar ze kunnen ook ruiken en proeven. Verder zien ze dat er tarwe, gerst, spelt, suikerbieten, vlas, veldbonen en asperges geplant en geoogst kan worden. Fruit zoals frambozen en bessen is er ook altijd te vinden. Dit is maar om u een idee te geven, wat allemaal mogelijk is op een klein stukje grond. Bij een tuin horen bijen. De kinderen kunnen ook kennis opdoen van bijenvolken en de solitaire bijen van het insectenhotel.   

Kinderen van de genoemde scholen, die nog een jaar extra willen tuinieren kunnen zich opgeven, maar ook kinderen die graag willen tuinieren en niet op deze scholen zitten zijn welkom bij.

De kosten bedragen € 6,- voor een seizoen. De vrijwilliger zal hiervoor samen met de ouders en het kind een contractje opmaken. 

Onze ervaring is dat kinderen van de basisschool heel erg enthousiast zijn over hun tuintje. Dankzij de inzet van zo’n 20 vrijwilligers, de medewerking van de betrokken basisscholen en niet te vergeten de scholieren zelf, mag dit gerust een succes genoemd worden en dat mag zeker zo blijven.

Meedoen met het schooltuinteam ?

Het schooltuinteam Bemmel telt ongeveer 25 personen en zal komend seizoen weer ruim honderd kinderen bijstaan in hun succes en uitdagingen als beheerder van een stukje grond van 1 bij 4 meter. Op dinsdagmiddag, donderdagmorgen en vrijdagmiddag komen de klassen en op maandagavond 19.00-20.00, woensdagmiddag 16.00-17.00 en zaterdagmorgen 9.30-11.30 zijn de openingstijden van de tuin voor alle kinderen.

Heb je zin en tijd om ons te versterken? Laat het weten. Met name op woensdag en op vrijdag is verdere versterking welkom. We leren heel veel van elkaar en het is erg leuk om te doen.
Vragen: Ewald Nijenhuis (06-18837356) of mail ons.

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑