Vleermuizen

Vleermuizen komen in onze omgeving voor, hierbij zijn de meest voorkomende soorten de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. De ruige dwergvleermuis lijkt erg op de gewone dwergvleermuis maar is iets groter en grover gebouwd. Deze zoogdieren jagen voornamelijk ’s nachts op insecten. Indien ‘s avonds regelmatig vleermuizen gesignaleerd worden in de omgeving, kan er wellicht een of meerdere kasten worden geplaatst.

De kosten voor een vleermuiskast zijn € 75,00 per kast, niet goedkoop, maar voor een heel goed doel. De kasten zijn niet geschikt voor overwintering maar zijn bedoeld voor een wijfje die in deze kast haar jong baart en groot brengt (paringskast).

Meer informatie over de nestkasten die wij maken en verkopen: Nestkasten te koop

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze kunnen dat dankzij een vlieghuid tussen de voorpoten (met sterk verlengde vingers) en de romp, en tussen de achterpoten en de staart. Nederland kent ca 20 vleermuissoorten en ze voeden zich allemaal met insecten. Alle Nederlandse vleermuissoorten zijn beschermd.

De gewone dwergvleermuis is de meest algemene vleermuissoort in Nederland. Ze leeft in kleinschalig agrarisch landschap, in dorpen en steden, parken en tuinen. Ze jaagt relatief snel en wendbaar in een grillige vlucht met veel bochten en lussen en vliegt daarbij op enige afstand (1 tot 8 m) van de vegetatie. Ze vliegt op een hoogte van gemiddeld 2 tot 5 m, maar soms wel 15 m. Het is een klein dier met relatief lange smalle vleugels. Vanwege het jacht- en vestigingsgedrag is het mogelijk om een vleermuiskast bewoond te krijgen door deze vleermuissoort.

Gewone dwergvleermuis
Nestkast vleermuizen

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑