Monitoren vleermuizen, steenuilen en huismussen

Resultaten Monitoren

In het kader van de herinrichting van de Gendtsche Oeverwal heeft Lingewaard Natuurlijk een aantal zogeheten mitigerende maatregelen uitgevoerd om de vleermuizen en steenuilen alternatieve woonruimte te bieden gedurende- en na afloop van de werkzaamheden. Ruim voor de aanvang van de werkzaamheden hebben wij nestkasten geplaatst. Jaarlijks bezoeken we deze kasten om te zien of er gebruik van wordt gemaakt. In 2018 hebben we dit voor het tweede jaar gedaan. Met het volgende resultaat.

Voor de gewone en ruige dwergvleermuis zijn er in 2018 geen sporen van gebruik gevonden. De vleermuis is nogal kieskeurig wat betreft het uitzoeken van woonruimte. We maken ons nog niet ongerust en weten dat het even kan duren. We hopen we op meer belangstelling in de toekomst.

Voor de steenuil hebben we wel tekenen van bewoning gevonden. In 2017 bleken er 2 kasten in gebruik te zijn genomen door een paartje steenuilen. In 2018 is dit aantal verdubbeld! Vier kasten in gebruik door 2 paartjes. In juni vonden we in een kast naast het steenuil vrouwtje 4 eieren. Het uiltje verstopte zich in de hoek van de kast, waarop wij deze weer snel sloten. Aangezien dit redelijk laat in het broedseizoen was, besloten we half juli nogmaals te kijken. Het nest was toen verlaten en de eieren waren niet uitgekomen. Hoewel het broeden niet tot succes heeft geleid, zijn we wel blij met de belangstelling van de steenuilen voor de door ons aangeboden woonruimte.

In 2019 zijn in het kader van het project ViA15 steenuilenkasten, vleermuiskasten en huismuskasten geplaatst. Een eerste monitoring zou in 2020 plaatsvinden. Het jaar 2020 is echter voor de monitoring een verloren jaar geweest wegens de coronapandemie.   

Monitoring vleermuizen

Nestkasten te koop

Leden van de klusgroep van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben niet alleen vleermuiskasten en uilenkasten gemaakt om op te hangen in de Gendtse polder en het traject van de door te trekken A15. Zij hebben ook diverse andere kasten gemaakt om te verkopen aan eenieder die daar belangstelling voor heeft.
Zie: Nestkasten te koop

Uilenkast op uw erf ?

Als u in een steenuil vriendelijke omgeving woont is het de moeite waard om op uw erf een nestkast op te hangen. Wanneer de uiltjes zich eenmaal bij u hebben gevestigd is de kans groot dat ze jarenlang blijven. Ze worden uw vriendjes. We komen graag langs om uw erf te beoordelen en een kast bij u op te hangen. De prijs per kast is € 100,00 maar is gemaakt van duurzaam cederhout en gaat lang mee.

Meer informatie over de nestkasten die wij maken en verkopen: Nestkasten te koop

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑