Solitaire bijen bij de Veldschuur

Voedsel, nestgelegenheid en warmte zijn basisvoorzieningen voor de solitaire bijen. Bij de Veldschuur is een plek voor deze beestjes ingeruimd: Het insectenhotel met diverse nestblokken biedt hen een goed leefklimaat. Rondom het insectenhotel is er voldoende voedselaanbod in de vorm van stuifmeel en nectar uit de speciaal voor hen aangelegde bloementuin. In de nestblokken bouwen de bijen in het voorjaar een nestgang en hierin verzamelen ze stuifmeel. In dit stuifmeel worden de eitjes gelegd, die later in het seizoen uitgroeien tot solitaire bijen in een cocon.

De cocons worden in het najaar geoogst en daarna in een thermische koeling bewaard tot het voorjaar. Dan worden de cocons in het insectenhotel uitgezet, om aan de nieuwe korte levensperiode van ca. 8-12 weken te beginnen en te zorgen voor hun nakomelingen.

Zo kunnen jaarlijks steeds meer solitaire bijen uitgezet worden, waardoor de bestuiving van o.a. struiken, gewassen, groenten en fruit verbeterd en in stand gehouden kan worden. De bezoekers, maar ook de scholieren en de deelnemers aan de Natuur en Milieu Educatie lessen zijn enthousiaste luisteraars als de vrijwilliger over de solitaire bijen vertelt.

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑