Hoogstambrigade knapt oude pruimenbongerd in Ressen op

Bij Huize ’t Spijck, een monumentaal pand in Ressen, ligt een oude pruimenboomgaard met veel achterstallig onderhoud. Door de Hoogstambrigade van Stichting Lingewaard Natuurlijk is hiervoor in 2022 een snoei- en herstelplan gemaakt en in overleg met Stichting Landschapsbeheer Gelderland een budget beschikbaar gesteld. Waardoor er, met inzet van een grote groep vrijwilligers, over een paar jaar weer een mooie, biodiverse en productieve boomgaard zal zijn binnen Lingewaard en Park Lingezegen.

In 2022 verhuisde familie van Erp naar Huize ’t Spijck, met een boomgaard van ruim 6000 m2. De oude boomgaard bestaat, naast een aantal hoogstam kersen- en perenbomen, uit meer dan 160 laag- en halfstam pruimenbomen. Sommige pruimen zijn meer dan 50 jaar oud. Pruimenrassen zijn Opal, Belle de Louvain, Monsieur Hatiff, d’Oullions, Betuwse Kwets, Eldense Blauwe, Reine Claude Verte en Reine Victoria. Het achterstallig snoeionderhoud is te zien aan veel windschade en takbreuk, en schimmelziekten op stam en takken. Na de oogst van 2022 begon de hoogstambrigade met uitvoering van het snoeiplan, wat jaarlijks wordt voortgezet. Het verwijderen van dood hout en kruisende takken gebeurt met zorg voor behoud van schuilplaatsen en nestelgelegenheid voor de vele soorten vogels die er voorkomen.

Helaas bleek de toestand van sommige bomen nog slechter te zijn dan gedacht. Op verzoek beoordeelde Femke Wolthaus, adviseur van SLG, de algehele toestand van de boomgaard. Het resultaat was teleurstellend: de conditie van veel bomen was zo slecht dat deze op korte en middellange termijn vervangen dienen te worden. Jos van Betuw en Theo Dhont van de hoogstambrigade hebben, in overleg met SLG en de eigenaren, een aanvullend plan voor herplant gemaakt in het kader van ‘groene vrijwilligersinitiatieven’. Doel is om in een periode van 3 tot 4 jaar de boomgaard vergaand te verjongen. Daarnaast wordt de boomgaard diverser door de aanplant van andere fruitsoorten. Dat alles vindt gefaseerd plaats, waarbij sommige oude bomen blijven staan om de invloed op de biodiversiteit zo klein mogelijk te maken.

Op dit moment zijn ongeveer 30 zieke bomen uit de oorspronkelijke rijen van pruimenbomen gerooid. Daarvoor in de plaats worden zo’n 60 nieuwe halfstam appel-, pruimen-, peren- en kersenbomen geplant. Het zijn meer dan 15 verschillende -vooral oudere- rassen, die minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Wordt vervolgd… 

Tekst en foto’s: Peter van Erp

Bekijk HIER een filmpje, gemaakt door Chiel Hamann, over de werkzaamheden op een mooie zaterdag in februari. 

Snoeiwerk aan oude bomen

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑