Gletsjers en klimaatverandering

Deze zomer ging onze reis (in een volledig elektrische auto) naar Oostenrijk. Zowel het voorjaar als de zomer was het in het berggebied, net als de rest van Europa, veel te warm. Zelfs op te toppen van de hoogste bergen lag er niet of nauwelijks sneeuw meer. Het grijze gesteente van de berg was zichtbaar en kleine hopen sneeuw werden door doeken afgeschermd om verder wegsmelten te voorkomen. Een lelijk gezicht, maar vooral confronterend. Gletsjers hebben grote invloed op het klimaat, ze reflecteren namelijk veel zonlicht terug de ruimte in. Minder sneeuw betekent dat er meer zonlicht wordt geabsorbeerd waardoor alles nog harder smelt. Dit maakt de gletsjers onvoorspelbaar en daardoor ontstaan er steenlawines.  

Door opwarming van de aarde neemt de warmtestraling toe en zo wordt de atmosfeer warmer en vochtiger. Dit resulteert in meer neerslag. En zo hebben we dus te maken met hittegolven, droogte, hevige neerslag en overstromingen. Dat laatste kan ook gewoon gebeuren in je eigen straat, zoals de mensen uit het Overijsselse Hardenberg kunnen navertellen. Daar viel binnen een half uur zo’n 19 millimeter regen. Droge grond neemt namelijk heel slecht water op, deze wordt dan erg compact waardoor regen veel langer de tijd moet nemen om de bodem in te stromen.

Thuisgekomen zag ik dat Oostenrijk te kampen kreeg met extreme regenval met overstromingen en modderstromen tot gevolg. Nu is het wachten tot al dat water Nederland bereikt door de rivieren.

-Natuurgids Sandra Brookman, Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑