De boswachter aan het werk

Iedereen die wel eens een klein zwart-blauw-wit gestreept veertje heeft gevonden bij een wandeling herkent het veertje wel: de gaai. Behorend tot de familie van de kraaiachtige, zoals ook de ekster en  kraaien. Van oorsprong is de gaai een vrij schuwe bosvogel, maar tegenwoordig in stedelijk gebied laat hij zich toch zien en verschuilt hij zich in bomen. Hij heeft een bijzondere samenwerking met de eik, en dat heeft hem de bijnaam boswachter opgeleverd. De gaai is namelijk gek op eikels en hij verstopt ze overal zodat hij een wintervoorraad heeft. Maar tja, hij vergeet wel eens een plekje, en daar groeit dan weer een nieuwe eik. De gaai plant zo onbewust nieuwe bossen. Overigens eet hij nog meer dan alleen eikels want ze lusten echt van alles, soms wordt het dieet aangevuld met eieren en jongen van zangvogels, gestolen uit de nesten.

Gaaien hebben in het bos ook de functie van indringer-alarm. Dat kan gebeuren bij het zien van een roofvogel of vos, maar ook als mensen te dicht in zijn buurt komen. Het is een luide, hese schreeuw waarop veel andere dieren reageren en zich verbergen. Dit is vooral in de winter, want tijdens het broedseizoen houdt hij zich stil. De gaai is een goede imitator van geluiden van andere vogels: van het geluid van een kip tot het geluid van een overvliegende buizerd. Oppassen als je aan het vogelspotten bent, want de gaai houdt wel van een grapje…

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑