21 juli: Struintocht door de wilde Klompenwaard bij Doornenburg

Struinen door de Klompenwaard in juli is elk jaar weer een belevenis. In een van de oudste stukjes nieuwe natuur – gelegen pal tegenover de Millingerwaard – vinden we een enorme diversiteit aan planten. Daarnaast is de Klompenwaard een gebied met een rijke historie. Het gebied speelde een belangrijke rol bij het ’temmen’ van de grote rivieren door Rijkswaterstaat en is nog steeds essentieel bij de verdeling van het water tussen Rijn en Waal.

De laatste jaren heeft dit uiterwaardengebied zich enigermate vrij van menselijke inbreng kunnen ontwikkelen. Het verrassende van de uiterwaarden is dat ze elk jaar weer anders zijn, beïnvloed door de waterstanden. Dit jaar is het wat langer koud en nat geweest. Overal zijn de kruiden hoog opgeschoten. Brandnetels en bramen versperren af en toe de weg, maar gebruikmakend van de paadjes die de paarden en runderen gemaakt hebben lukt het ons ook wel om erdoor te komen. De manshoog opgeschoten planten bloeien uitbundig en belemmeren soms het zicht, maar er zijn ook idyllische doorkijkjes waardoor je je op een ander planeet waant.

Bent u nieuwsgierig geworden? Bij deze wandeltocht met gidsen van Lingewaard Natuurlijk gaan wij door de ruigten van het gebied. Waar kunnen we langs, waar is de weg versperd? Goed schoeisel en beschermende kleding zijn dus gewenst. De natuurgidsen vertellen onderweg over wat de natuur nu te bieden heeft. Wij maken kennis met de verschillende planten in het stroomdal-oerwoud en zoeken naar sporen van bevers, paarden en runderen. Misschien zien we wel een vos of een ree.

Wie het mee wil maken kan zich opgeven tot 1 uur voor de start bij Gijsbert Peelen: 06-10864179. We verzamelen vanaf 13:30 uur  bij de poort aan de weg naar Fort Pannerden, Waaldijk, hoek Sterrenschans te Doornenburg en vertrekken daar om 14:00 uur.

De tocht duurt maximaal 2,5 uur, na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren. Deze tocht is niet geschikt voor minder validen.

Klompenwaard bij hoogwater

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑