Dorpendeal getekend voor EcoPark De Kapel in Gendt 

Nadat de dorpendeal* tussen provincie Gelderland, gemeente Lingewaard, Stichting Gendt Vooruit en Stichting Lingewaard Natuurlijk in mei 2024 werd gesloten, is de projectgroep EcoPark De Kapel in Gendt weer voortvarend aan de slag gegaan.

Een open terrein van 8000 m2 aan de Kapelstraat wordt ontwikkeld tot ‘EcoPark De Kapel’. Het toekomstige ecopark richt zich op het bevorderen van ontmoetingen en samen actief bezig zijn in de natuur. Door de dorpendeal is voor de ontwikkeling van dit ecopark een belangrijke stap gezet.  

Met verschillende werkgroepen van vrijwilligers zal het plan, met ruimte voor een tiny forest, fruitboomgaard, wijngaard, vlinder en kruidentuin, moestuinen voor groepen en voor schoolkinderen, een buitenleslokaal, een groene beweegtuin/natuurspeelplaats en zelfs (als sluitstuk) een kapschuur gerealiseerd worden. De vlechtheggen die het terrein omzomen zijn vorig jaar al met schoolkinderen onder leiding van Stichting Lingewaard Natuurlijk aangelegd.

Op het wensenlijstje staan o.a. moestuinen voor de basisscholen van Gendt, IKC De Tichelaar en IKC De Vonkenmorgen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Lingewaard Natuurlijk gaan er educatieve activiteiten organiseren rondom natuurbeleving. Stichting Welzijn Lingewaard en Loods9 zullen ook inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt of kwetsbare inwoners hierbij betrekken.

Fase 1 (de aanleg van de infrastructuur) is op dit moment (mei 2024) gestart. Hierdoor kan deze zomer al begonnen worden met de aanleg van de (samen)moestuinen en de schoolmoestuinen. Wordt vervolgd!

* Een subsidie-afspraak van provincie Gelderland met partners die een nieuw plan hebben om samen te werken aan de (sociale) verbondenheid van een wijk of dorp.

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑