Lezing 16 april 2024: Biodiversiteit en Klimaat  

De klimaatcrisis heeft een gezicht. Media berichten met regelmaat over overstromingen, branden en temperatuurextremen. Maar berichten over habitatverlies en het uitsterven van soorten kom je zelden of nooit tegen. Dat komt waarschijnlijk doordat de biodiversiteitscrisis een sluipmoordenaar is waar we tot nu toe weinig van merken. Toch zijn beide crises met elkaar verstrengeld. En is het verstandig is om beide tegelijk in de schijnwerpers te zetten. 

Ignas Heitkönig zet de belangrijkste processen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies op een rijtje. Als universitair docent is hij ruim 30 jaar verbonden aan Wageningen Universiteit en de laatste jaren zet hij zich steeds meer in om bewustwording op dit gebied te vergroten, zowel binnen als buiten de universiteit. De jonge generatie heeft behoefte aan richting en duiding, terwijl de oude generatie sterk blijft hangen in gevestigde patronen die de crises in stand houden.

In de laatste 10.000 jaar – het Holoceen – is het klimaat in grote delen van de wereld relatief stabiel geweest. Een van de meer bekende rimpelingen in het relatief stabiele klimaat is de Kleine IJstijd in Europa, met warmere zomers en koudere winters vanaf de Middeleeuwen tot ongeveer 1850. In de periode daarna steeg de CO2 uitstoot wegens toenemende verbranding van olie en gas. Ook nam de menselijke bevolking toe.

Hoe beïnvloeden bevolkingsomvang, economie en landbouw zowel het klimaat als de biodiversiteit? Welke rol spelen wij daarin met onze levenswijze? Is het nog mogelijk om het tij te keren en zo ja hoe dan? Deze vragen komen in de loop van de avond op interactieve wijze aan bod.

U bent van harte welkom om deze lezing bij te wonen op dinsdagavond 16 april 2024 in de Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel. Inloop 19:30 uur, aanvang 20:00 uur. Kosten €7,50 per persoon inclusief koffie of thee.  

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑