Snoeicursus hoogstamfruit start in januari 2024

Hoogstamboomgaarden horen thuis in het landschap van de gemeente Lingewaard. Je vindt er nog oude fruitrassen die belangrijk zijn voor de natuur. Om deze boomgaarden te behouden, is deskundig snoeien noodzakelijk.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Lingewaard Natuurlijk organiseren een driedaagse snoeicursus voor vrijwilligers die actief willen worden in een van de vier Lingewaardse Hoogstambrigades. De cursus start op 26 januari 2024. Aanmelden voor de cursus kan via de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/cursus-hoogstamfruit-lingewaard

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De deelnemers leren tijdens de opleiding hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen.

Adviseur Eward Timmerman van SLG geeft de opleiding die bestaat uit drie theorieavonden en drie praktijkochtenden,  verdeeld over de seizoenen. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar het is niet vrijblijvend. Als tegenprestatie vragen we je om actief te zijn in een van de volgende brigades: Hoogstambrigade Kasteel Doornenburg, Hoogstambrigade Ressen, Hoogstambrigade Zilverkamp en Hoogstambrigade Lingewaard.

De cursus hoogstamfruit vindt plaats dankzij financiering door gemeente Lingewaard en provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie over de cursus en de Hoogstambrigades op slgelderland.nl.

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑