Heggenvlechtbrigade aan het werk

Eind december, de eerste meters zijn alweer gevlochten , tijd voor een verslag

Met de Lingewaardse heggenvlechtbrigade is het laatste deel van de heg aan achter de parkeerplaats van Fort Pannerden in maart afgevlochten. Die vormt een prachtig homogeen beeld! In november zijn we begonnen aan een niet al te zware gemengde heg (vooral meidoorn) op het landgoed Holthuizen in Huissen.

Op het landgoed zijn de laatste jaren vele heggen aangeplant door Theo en Marian Hubers. Zij hebben dit gebied omgetoverd tot een prachtig stuk natuur, met vele heggen, hoogstamfruitbomen, houtrillen en een schoolmoestuin. Ook dit jaar worden er vele meters heg bij geplant. En de haag die  grenst aan de jaren 80 nieuwbouwwijk de Zilverkamp  was nu hoog genoeg om gevlochten te worden. 

Een stukje geschiedenis 

De herkomst van de naam Holthuizen is niet helemaal duidelijk. Een bord van het Polderdisctrict Betuwe zegt dat Holthuizen wijst op het houtgewas dat hier al eeuwenlang welig tiert. Het landgoed ligt tegen een oude bandijk die de grens vormt tussen Huissen en Arnhem. De dijk zou in 1727 al zo dicht begroeid zijn met essen, iepen, wilgen en heggen dat ‘naulijkcx son of wint daer over kon schijnen of waijen’ (Historische Kring Huessen). Een andere optie is de Middelnederlandse benaming Holthuus, wat simpelweg houtschuur betekent.

Op het landgoed ligt een oude kolk, die ontstaan is bij de dijkdoorbraak in de nacht van 11 op 12 januari 1651. De monsterlijk gezwollen Rijn spoelde eerst de Malburgsedijk weg, vervolgens brak het water door de Holthuizerdijk. De Betuwe veranderde op slag in een grote zee. Arnhemmers kwamen de gedupeerden in het verdronken gebied te hulp met brood, kaas, kaarsen en lampenolie. 
Het herstel van de dijk liet lang op zich wachten. Huissen vond het allemaal wel goed, omdat het water uiteindelijk toch van het Kleefse gebied wegstroomde. De rechter moest er zelfs aan te pas komen. Uiteindelijk duurde het tot het najaar van 1651 voordat een aannemer voor zesduizend gulden bereid was de dijk weer waterdicht te maken.

Terug in het heden

De vele lange meidoornheggen zijn niet al te zwaar qua afmeting en gelukkig nooit eerder gesnoeid. We vlechten in overleg met de eigenaren in de staken-en-binders-stijl. Met een heerlijke erwtensoep werd de dag afgesloten, op 23 december komen we weer terug!

Belangstelling? Wanneer je geïnteresseerd bent om een of meer zaterdagen mee te vlechten dan kun je contact opnemen met Hans van Berlo, coördinator van de Heggenvlechtbrigade van Stichting Lingewaard Natuurlijk, via heggen@lingewaardnatuurlijk.nl of 06-47391233. 

18-12-2023 Hans van Berlo

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑