Lezing 18 november: Romke van de Kaa over bodemleven

Romke van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren. Hij genoot zijn tuinopleiding in Engeland en schreef onder andere het boek ‘Verwilderen’, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren. In 2020 volgde ‘De onderwereld van de tuin’. Dat laatste boek is het onderwerp van zijn lezing.

Naast een tuin boven de grond die bevolkt wordt door planten, vogels en insecten bevindt zich onder het maaiveld een even belangrijke wereld waarin wormen, schimmels, bacteriën en een hele staalkaart van wonderlijke wezens de scepter zwaaien. Dat deze onderwereld bestaat weten we allemaal, maar hoe belangrijk hij is voor het bovengrondse leven beseffen we niet dagelijks. En wat maar weinigen weten is dat alle ondergrondse levensvormen druk met elkaar communiceren via een chemische taal die door alle levensvormen wordt verstaan. Je zou het een soort ondergronds Esperanto kunnen noemen.

Romke van de Kaa zal proberen ons een indruk te geven van alle ondergrondse rijkdom. Hij hoopt op samenspraak met het publiek en staat open voor discussie, vragen en zelfs (met mate) voor denigrerende opmerkingen. Zijn betoog mag onderbroken worden waardoor er hopelijk een levendige middag ontstaat.

U bent van harte welkom om deze lezing bij te wonen op zaterdagmiddag 18 november 2023 in de Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel. Inloop 13:30 uur, aanvang 14:00 uur. Kosten zijn €7,50 per persoon inclusief koffie of thee. Vrijwilligers betalen €5,00 en houders van de Vriendenkaart 2023-2024 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

Foto: Romke van de Kaa

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑