MeerBomenNu hard nodig

Een bloedhete zomer, met overal in de wereld verwoestende (bos)branden en overstromingen. Je zult er maar op vakantie zijn. Je zult er maar wonen! De klimaatcrisis kan je angstig maken en een gevoel van hulpeloosheid geven. Heel begrijpelijk. Maar je kunt er in je eigen omgeving al iets aan doen, want alle beetjes helpen!

Een voorbeeld van iets doen, is deelnemen aan de campagne MeerBomenNu. Zij verplanten al drie winters lang zaailingen, slieten en stekken van bomen en struiken van kansarme naar kansrijke plekken, bij boeren en burgers. Samen met honderden vrijwilligers in het hele land. Zo vergroenen we Nederland sneller. Goed voor het klimaat, de biodiversiteit en het welzijn van de mensen.

In Lingewaard organiseren Stichting Lingewaard Natuurlijk en Stichting Boomrijk Lingewaard samen de Bomenhub Lingewaard Veldschuur, als onderdeel van de campagne MeerBomenNu. Vraag je vrijwilligers waarom ze daaraan meedoen dan hoor je van

  • Ewald: “Ik wil graag ook de kinderen enthousiast maken voor het verzamelen en herplanten van boompjes en daarom begeleid ik met veel plezier groepen schoolkinderen daarbij.”
  • Jac: “Ik las een verhaal over een man die eenzaam op een berg woonde. Hij gaf zichzelf de taak om bomen en struikjes te planten op de kale berghelling. Het lukte hem zo een bos te creëren. Vanzelf kwamen er allerlei dieren bij die er een goed leven kregen. Maar hoe doe je dat in Nederland? Nou, als vrijwilliger bij MeerBomenNu kan ik ervoor zorgen dat boompjes gratis beschikbaar zijn. Het is aan de liefhebbers om er zo veel mogelijk in hun tuinen en rond weilanden te planten.
  • José: “Deze hete zomer zag ik nog té vaak paarden, koeien en schapen zonder beschutting buiten staan. Waarom krijgen die dieren niet de schaduw die we zelf wél kunnen opzoeken? Dankzij de bomenhub kunnen er in en langs alle weilanden schaduwbomen en struiken geplant worden, die ook bij harde wind en regen beschutting bieden aan de dieren. Dat gunt iedereen ze toch?”
  • Arianne: “Ik vond het zo jammer dat kleine boompjes die ik tegenkwam in m’n eigen tuin of bij familie niet zouden kunnen uitgroeien. En dat terwijl bomen zo belangrijk zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Meedoen in de bomenhub troost me op momenten dat ik somber wordt over de klimaatcrisis.”

Wil jij ook een bijdrage leveren? Vanaf oktober kun je weer terecht bij de Bomenhub Lingewaard Veldschuur in Bemmel. Heb je kleine boompjes die in jouw tuin niet kunnen uitgroeien, dan kun je ze straks brengen bij de bomenhub. Als je juist een boompje wilt planten, kom er dan een of meer uitzoeken. Hoe meer er tot grote bomen kunnen uitgroeien, hoe beter!

Arianne Nas

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑