Het weer bij De Veldschuur volgen?

Bij de schoolmoestuin in Bemmel is sinds kort een weerstation in werking. Enkele groepen kinderen hebben de gegevens al kunnen bekijken. Extra interessant door de extreme weersomstandigheden deze zomer in de wereld, in Nederland en in de eigen moestuintjes. Om de oogst te redden moesten we vaker sproeien. Het onkruid groeide extra snel waardoor er meer geschoffeld moest worden, en er ontstond een plaag van coloradokevers op de aardappelplanten.

Gebiologeerd zagen de kinderen de windsnelheidsmeter en het vaantje voor de windrichting bewegen. Ook het verhaal van de trechter daarnaast waardoor de regen op een lepel drupt die volloopt, daardoor leegloopt, en weer opnieuw volloopt, spreekt tot de verbeelding. Onder de windmeter zit nog een thermometer die door een stralingsschild beschermd is tegen rechtstreekse zonnestraling en tot slot zit bovenop een sensor die meet hoeveel UV-zonnestraling er is. Zodat je weet of je een hoed op moet doen of moet smeren tegen zonnebrand.

Binnen in De Veldschuur staat een scherm waarop alle gegevens zichtbaar zijn en waar ook een deel van de geschiedenis wordt bewaard. Het weerstation is ook te volgen op een website of via een app van ProWeatherlive. Daarover komt later nog meer informatie.

Ewald Nijenhuis

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑