Terugblik open avonden schoolmoestuintjes Bemmel

Kom je kijken naar mijn moestuintje?

Op uitnodiging van de kinderen kwamen ouders, oma’s, opa’s en andere nieuwsgierigen op 26 en 27 juni kijken naar de schoolmoestuintjes bij de Veldschuur in Bemmel. Kinderen van de Donatushof, Vlinderboom, Regenboog en PiusX  gaven er ’s avonds een rondleiding en uitleg over hun werkzaamheden. De belangstelling was groot en soms werd zelfs een moeder of broertje met schoffel en gieter aan het werk gezet!

Bij de rondleiding hoort, naast het eigen moestuintje, ook een bezoekje aan de kruidentuin, de fruitboomgaard en het akkerbouwgedeelte. De rode bessen zijn lekker, kruisbessen nog wat zuur, en van zwarte bessen moet je houden. En wat staan de granen zoals tarwe, rogge en spelt er mooi bij! In het bijenhotel van de solitaire bijen blijken twee ‘flats’ al volgeboekt te zijn met metselbijen. Imker Hans laat zien hoe een bijenkast voor honingbijen in elkaar zit. Ondertussen zoeken hommels zoemend door naar zoetigheid in de vele bloemen. 

Als de kinderen het niet meer weten, vragen ze een van de vrijwilligers erbij. Hoe warm wordt de composthoop eigenlijk? Nou dan pakken we toch de speciale thermometer om in de diepte de warmte te meten!

De open avond is een belangrijk moment in het schooltuinprogramma van de kinderen. Dan ziet ook het thuisfront hoe hard er is gewerkt en raakt de familie meer betrokken. En wie weet, wordt thuis dan ook wat meer geëxperimenteerd met de oogst -van-de-dag, kruiden en eetbare bloemen? Van de aardappeloogst waren in ieder geval – dezelfde dag nog – de eerste frietjes gebakken!

PS Een aantal ouders van de Regenboog en PIUSX heeft zich al opgegeven voor de vakantieploeg: een paar dagen helpen met bijhouden van de tuintjes als andere families op vakantie zijn. Neem contact op met een van de begeleiders als u daar alsnog aan mee wil doen.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑