Excursie: Struinen door de Klompenwaard

Zondag 16 juli 2023, 14:00- 16:30 uur

Struinen door de Klompenwaard in juli is elk jaar weer een feestje. In een van de oudste stukjes ‘nieuwe natuur’ van Lingewaard, gelegen pal tegenover de Millingerwaard, vinden we een enorme diversiteit aan planten. Door de grote verschillen in omstandigheden -van jaar tot jaar en van plek tot plek- is het steeds een verrassing wat er aan te treffen is.

 Daarnaast is de Klompenwaard een gebied met een rijke historie. De kiem voor het ontstaan van Rijkswaterstaat werd hier gelegd. Het gebied speelde een belangrijke rol bij het ’temmen’ van de grote rivieren en is nog steeds essentieel bij de verdeling van het water tussen Rijn en Waal.

De laatste jaren heeft dit uiterwaardengebied zich enigermate vrij van menselijke inbreng kunnen ontwikkelen. Het verrassende van de uiterwaarden is dat ze, afhankelijk van de waterstanden, elk jaar anders zijn. Het is soms droog, dan nat en alles wat ertussenin kan zitten. Dit jaar begon wat kouder en is nu een stuk warmer. Overal zijn de kruiden hoog opgeschoten. Brandnetels en bramen versperren af en toe de weg, maar via de paadjes die de paarden en runderen gemaakt hebben komen er wel door. De manshoog opgeschoten planten bloeien uitbundig en belemmeren soms het zicht, maar er zijn ook idyllische doorkijkjes waardoor je je op een ander planeet waant.

Nieuwsgierig geworden? Bij deze wandeltocht met natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk lopen we door de ruigten van het gebied. Waar kunnen we langs, waar is de weg versperd? Goed schoeisel en beschermende kleding zijn dus gewenst. We zien wat de natuur nu te bieden heeft en maken kennis met de verschillende planten van het stroomdaloerwoud. Ook kijken we naar sporen van bevers, paarden en runderen en zien we misschien wel een vos of een ree.

 

We verzamelen op zondag 16 juli tussen 13.30 en 14.00 uur bij de poort naar Fort Pannerden, hoek Waaldijk/Sterrenschans te Doornenburg. De tocht duurt maximaal 2,5 uur en niet geschikt voor minder validen. Na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren. U kunt zich opgeven tot een uur vóór aanvang bij Gijsbert Peelen: 06-10864179.

 

Klik op een foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑