Al doende in de natuur leer je snel

De vierdaagse vlindercursus, georganiseerd door Lingewaard Natuurlijk, werd zaterdag 6 mei afgesloten met een excursie in Fikkersdries bij Driel. Met Harrie Rietberg gingen we met twintig mensen, waaronder twee enthousiaste kinderen, twee uur lang op pad. We hadden geluk met het weer: droog, weinig wind en ook nog af en toe een zonnetje. Kortom, grote kans om vlinders en hun gedrag te zien!

Foto: José Bruens

Wat zagen we zoal?

Tijdens het inleidend verhaal vliegen er al oranjetipjes en kleine koolwitjes over. En al gauw krijgen we twee landkaartjes te zien, die heel mooi hun paringsritueel uitvoeren.

Landkaartje. Foto: Henny Campschroer

Gelukkig gaan ze mooi in beeld zitten en kunnen we er mooie foto’s van maken. We zien ook verschillende nachtvlinders (klaverspanner en gewone bandspanner) en waterjuffers ( variabele waterjuffer). En veel bloeiende planten die insecten aantrekken, zoals raapzaad, paardenbloem, boterbloem, fluitenkruid en barbarakruid.

Oranjetipjes en grote en kleine koolwitjes vliegen voortdurend heen en weer, maar blijven helaas weinig stilzitten voor de foto. Ja daar, een prachtig witje, een klein geaderd witje. Heel mooi!

Klein geaderd witje. Foto: Henny Campschroer

En plotseling een dagpauwoog die landt op de vinger van een deelnemer en daar een poosje blijft zitten – lang genoeg om anderen de kans te geven dit vast te leggen.

Dagpauwoog Foto: Theo Scholten.

 Vanaf het begin af aan zien we ook citroenvlinders, die nooit stil lijken te zitten. En, wat een geluk, er vliegt ook een koninginnenpage en sommige van ons lukt het ook om dat vast te leggen.  

Koninginnepage. Foto: Henny Campschroer

Als we uiteindelijk nog een boomblauwtje vinden, zijn veel mensen echt blij. Wat is die klein!

Boomblauwtje. Foto: Henny Campschroer

Intussen hebben we bijna alle vlinders gezien die in deze tijd vliegen, we zijn blij. Ongemerkt zijn twee uur voorbij en als Harrie toezegt iedereen een uitnodiging te sturen voor een volgende excursie is het helemaal goed.

Harrie bedankt voor de theorie en de praktijk en vooral voor het enthousiasme waarmee je ons aansteekt!

Henny Campschroer

Alle foto’s zijn van Henny Campschroer, behalve de groepsfoto (José Bruens) en de dagpauwoog (Theo Scholten)

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑