Schoolmoestuintjes: Netjes?

Soms zit het mee en soms zit het tegen… dat geldt ook voor tuinieren, dat hoort er gewoon bij. Maar vorig seizoen was het wel erg sneu voor veel kinderen van de Donatushof en de Vlinderboom: in de schooltuintjes pikten de kraaien veel zaadjes op met als gevolg dat er bijna niks opkomt. En als dat wel gebeurt zijn er nog meer kapers op de kust. Slakken en konijnen vinden de jonge blaadjes erg lekker.

Tsja, soms zit het tegen, dat hoort er gewoon bij? Twee bevlogen vrijwilligers van de Vlinderboom vonden dat toch iets te kort door de bocht. Dat moet toch beter kunnen? Hoe bescherm je de net gezaaide zaadjes? Met welk materiaal? En natuurlijk, zo min mogelijk afval en vooral geen plastic, want we zijn voor duurzaam en milieubewust tuinieren.

Het resultaat van de brainstorm mag er zijn: een simpel netje geniet aan twee latjes om op de pas ingezaaide bedjes te leggen en er makkelijk weer af te halen is.

Met veel vrijwilligers hebben we op een aantal vrije dagen gezellig gemeten, gezaagd, geknipt, geniet en ja zelfs gestreken (tegen rafelen)… jawel aan alles is gedacht!

Foto: José Bruens, Knippen, strijken en nieten...
Foto: José Bruens, De netjes liggen klaar!

En dan is het zover: het schooltuinseizoen begint, de kinderen komen, we hebben er zin in en zijn erg benieuwd hoe ons ‘netjes-experiment’ in de praktijk uit gaat pakken. De netjes worden eerst ‘voorgesteld’ aan de kinderen. De meeste kinderen van juf Tessa komen al voor een tweede seizoen en reageerden meteen. Hé, wat is dit nu weer? Kunnen we hiermee wel poten? Een leerling was afgelopen jaar oplettend geweest en dacht dat “we dit netje op ons tuintje leggen als we net gezaaid hebben, zodat er geen vogels of andere beestjes kunnen snoepen van de zaadjes”.

Nog een vraag “Kunnen de zaadjes niet door het netje heen groeien en vast komen te zitten?” Met het antwoord: zodra de plantjes hoog genoeg zijn, schuiven we het netje door naar de volgende pas ingezaaide rijen. Met de vervolgvraag “Maar als het netje eraf is kunnen de vogels toch weer komen smullen van onze groente?”
Tsja, soms zit het mee en soms zit het tegen, we hebben niet alles in de hand…

We zijn inmiddels vier weken verder, de kinderen hebben gepoot en gezaaid en wat is het resultaat tot nu toe? Om dat te onderzoeken hebben we ook een tuintje in gebruik zonder netje, en wat blijkt? Mét netje komt het veel sneller op en is er meer. Vooral de spinazie, maar ook de raapstelen, uien en bietjes en een enkel sprietje radijs of kervel.

Benieuwd naar het resultaat na de meivakantie, tot nu toe ‘so far so good’.

Ans den Besten.

Foto: Ans den Besten, Spinazie gezaaid onder netje!
Foto: Ans den Besten, Spinazie gezaaid zonder netje!
Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑