Niet alle witjes zijn wit

Niet alle witjes zijn wit, niet alle blauwtjes zijn blauw en niet alle vossen hebben een dikke rode staart en heten Reintje… Op dinsdag 11 april begint een groep van ongeveer 25 mensen aan een vlindercursus, georganiseerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk in de Veldschuur in Bemmel.

Docent Harrie Rietberg staat de eerste avond klaar als wij binnen komen en popelt om te beginnen. Wat een kennis en wat een enthousiasme straalt hij uit. Vanaf het eerste moment is er veel te leren voor ons. Natuurlijk, iedereen kent vlinders en ziet ze graag fladderen. En iedereen weet ook dat het niet zo goed gaat met onze vlinders en dat ze daarom onze zorg en aandacht echt nodig hebben.

In deze cursus gaat het vooral over de dagvlinders, waarvan er ongeveer 55 soorten in Nederland voorkomen. We starten met de cyclus van eitje, naar rups, naar pop en dan naar vlinder, een volledige metamorfose.

Harrie zet vervolgens in op het herkennen van de dagvlinders die in onze omgeving het meest voorkomen. Nou, dat moet toch lukken. We beginnen met de witjes. U kent ze vast wel, de koolwitjes… maar die heb je in diverse soorten: groot koolwitje, klein koolwitje, geaderd witje. Dat klinkt nog logisch. Maar oranjetipje, citroenvlinder… die zijn toch niet wit?

Foto: Henny Campschroer, Oranjetipje
Foto: Henny Campschroer, maar welk witje is dit .......

Nu kennen we wel de namen, maar hoe herkennen we ze in het veld of op een foto? Elke soort heeft zijn typische eigen kenmerken, maar ondanks dat lijken ze toch wel veel op elkaar. Gelukkig heeft het oranjetipje oranje vleugelpunten en groenige vlekjes aan de onderkant. En de citroenvlinder is geelgroen. Die kunnen we wel onthouden.
En dan heb je ook nog de blauwtjes, waarvan de een blauw is, maar de ander bruin of met oranje vlekken. Of aan de onderkant zwarte stipjes of een driehoekige witte wig. Nou ja, het duizelt ons al gauw. Dit wordt veel oefenen en je ogen buiten goed open houden.

 We starten thuis een groepsapp waarop we onze foto’s van vlinders kunnen plaatsen. Dat is leuk en er komen ondanks de kou -niet echt vlinderweer- toch al gauw foto’s binnen van oranjetipje, dagpauwoog, bont zandoogje, klein koolwitje, gehakkelde aurelia, boomblauwtje en kleine vos.

Ja, er is ook een groep vlinders met de verzamelnaam vossen: die zijn gelukkig allemaal verschillend en heel kleurrijk, dus makkelijker te herkennen. Gelukkig hebben we nog even te gaan en leren we vast nog heel veel, voordat we samen het veld in gaan voor een vlinderexcursie. Met behulp van de inspiratie en bezieling van docent Harrie.

 

Henny Campschroer

Foto: Henny Campschroer, De kleine vos
Foto: Henny Campschroer, boomblauwtje
Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑