Moestuintjes op Landgoed Groot Holthuizen in Huissen

Op Landgoed Groot Holthuizen is een perceel bestemd voor de aanleg van moestuintjes voor jonge tuinders. Wat is er nou leuker dan buiten zijn, met de handen in de aarde te wroeten om te planten, te zaaien, te zorgen of te oogsten. Zo leert de jonge tuinder spelenderwijs over de soorten groenten en fruit die er zijn. Het tuinseizoen begint in april. Kinderen van groep 3 t/m groep 7 kunnen hier een tuintje toegewezen krijgen van ongeveer 8 m2 om te beheren. Met een naambord wordt aangegeven door wie dit tuintje bewerkt wordt. De kinderen telen groenten die ze zelf lekker vinden.  Zo leren de jonge tuinders de grond bewerken, tuinafval composteren, groenten oogsten, maar ook welke grondbewoners goed zijn voor de gewassen (wormen) en welke schadelijk zijn (slakken). Met het weer en de seizoenen moeten ze rekening houden en daarnaast leren de kinderen het plannen van verschillende werkzaamheden. Groot Holthuizen in Huissen ligt in het verlengde van de Parkdreef, richting Huissense Dijk.

Ouders, kinderen en grootouders, wilt u ook een moestuintje? Stuur dan een e-mail naar  moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl

 Voor (groot)ouders: de kernwaarden voor de moestuinen zijn:

  1. het bijbrengen van kennis over planten, het leven in de bodem, de natuur en de seizoenen.
  2. het aanleren van vaardigheden, het verbouwen van gewassen, composteren.
  3. het nemen van verantwoordelijkheid, zelfstandig uitvoeren, afspraken maken over de verzorging bij afwezigheid.
  4. het tonen van veerkracht bij minder goede weersomstandigheden en mislukken van de oogst.

 

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑