Drie wensen voor de wereld

Als ik drie wensen had, dan zou ik… tja, wat zou je dan wensen? Oneindige rijkdom? Dat je superkrachten krijgt? Vaak zijn het wensen voor jezelf en je directe omgeving. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand drie wensen ging spenderen aan: klimaatdoelen bereiken, verbeteren van de leefomgeving of terugdringen van vervuiling.

Het is mens-eigen om niet verder te kijken dan hetgeen dat direct voor zijn neus is. Opwarming van de aarde is een feit, maar die vakantie met het vliegtuig? Dat moet kunnen! Zonnepanelen om energie te besparen: offeren we toch een weiland op? We kunnen fabrieken en hoge gebouwen niet dwingen hun daken af te staan! Afval dumpen we gewoon: het is de schuld van de fabrikant dat er een wikkel om zit en van de consument die deze onverschillig op straat achterlaat. Feestdagen moeten gevierd worden met heel veel overvloedig eten en cadeaus (en liefst online besteld, lekker makkelijk toch?) Maar is dit nu echt nodig? Als niemand verantwoordelijkheid neemt voor een actie dan blijft de actie een roep in de woestijn. Kijk naar de klimaattop in Egypte in november: goede plannen maar uiteindelijk werd er geen vooruitgang geboekt met de klimaatambities.

Op de vraag: vindt je het milieu belangrijk? Is iedereen eensgezind. Ik denk dat de vervolgvraag belangrijker is: wat doe je er zelf aan? Uit ervaring weet ik dat er zoveel mooie plannen zijn die daarna verdwijnen. Wat zou het een mooie wens zijn als we iedereen op de hele aarde een beetje meer verantwoordelijkheidsgevoel zouden kunnen geven. Dat zou de wereld zeker vooruit helpen.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Aarde in de hand

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑