Staatsbosbeheer start werkzaamheden Defensiedijk Bemmel

Maandag 21 november start Staatsbosbeheer met werkzaamheden aan de Defensiedijk in de Bemmelse Waard. Er komen rasters en wildroosters. De werkzaamheden worden uitgevoerd voor de veiligheid en de rust van de grote grazers én de bezoekers aan het gebied. Tijdens de uitvoering blijft de Bemmelse Waard toegankelijk voor publiek. Bij het plaatsen van de wildroosters worden (brom)fietser mogelijk tijdelijk omgeleid via de Waaldijk. De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken duren.

De Bemmelse Waard wordt jaarrond begraasd door paarden en runderen. Deze dieren zijn van groot belang voor de natuurontwikkeling en het beheer van dit gebied. Door te grazen, schuren en knabbelen houden de grote grazers het landschap open en maken zij het natuurgebied aantrekkelijk voor planten, andere dieren, insecten en vogels. Zo dragen ze bij aan de natuurontwikkeling in het gebied.

De Defensiedijk is vrij recent opnieuw ingericht. Na de inrichting bleek dat de grazers bij warm weer langdurig op de Defensiedijk stonden. De huidige inrichting maakt het lastig voor (brom)fietsverkeer om voldoende afstand te houden tot de dieren. Voor de veiligheid en rust van de grote grazers én bezoekers wil Staatsbosbeheer deze situatie verbeteren.

De komende weken gaat een aannemer een raster plaatsen aan de voet van de Defensiedijk. Het hekwerk wordt gemaakt van kastanje palen met prikkeldraad. Om er voor te zorgen dat de grote grazers zich vrij kunnen blijven verplaatsen door de hele Bemmelse Waard worden er smalle doorgangen gecreëerd met wildroosters in de weg. Via deze doorgang kunnen de grazers de Defensiedijk oversteken. Door deze werkzaamheden uit te voeren verwacht Staatsbosbeheer dat het veiliger en rustiger wordt voor zowel mens als dier.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Staatsbosbeheer

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑