500 boompjes gered door leerlingen basisschool

“Kan dit niet elke week?” vroegen leerlingen van basisschool Donatushof aan juf Manon. Tijdens de natuurwerkdag op 4 november werkten zij in groepjes samen om boompjes te oogsten. Dat gebeurde bij Doornik Natuurakkers aan de Zandsestraat in Bemmel. Op en langs het pad en tussen de aangeplante fruitboompjes moeten de jonge boompjes (zaailingen) weg voor er gemaaid wordt. Tijdens de feestelijke boomplantdag op woensdag 16 november gaan op drie plaatsen in Lingewaard (andere) scholieren deze boompjes een nieuw plekje geven om uit te groeien.

De begeleiding tijdens de natuurwerkdag was in handen van leerkrachten, (groot)ouders en vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk, Boomrijk Lingewaard en MeerBomenNu. Het is een van de initiatieven van Bomenhub Lingewaard de Veldschuur, onderdeel van de landelijke campagne MeerBomenNu. Doel is om zoveel mogelijk boompjes te redden van de houtversnipperaar. Een volwassen boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar. Op de natuurwerkdag hebben leerlingen 500 boompjes ‘gered’.  Daarmee helpen zij aan het beperken van de CO2 deken die zich rond de aarde heeft gevormd.

Zinvol dus én leuk, want de kinderen werden steeds enthousiaster. Stoere meisjes en jongens konden met moeite gelokt worden naar de pauze met appelsap en koekjes. En soms was ook het afscheid nemen van het ‘eigen’ eikje moeilijk. Een nieuwe vrijwilliger die zich vlak voor 4 november had gemeld via MeerBomenNu verzuchtte: “Wat is dit leuk!”.

Op zondag 27 november kan iedereen in Lingewaard meedoen: tussen 14.00 en 16.00 uur kun je zaailingen uit de eigen tuin, brengen naar Bomenhub de Veldschuur in Bemmel.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑