Excursie: Herfstlandschap bij Doornik.

Zondag 20 november 2022.

Deze excursie loopt rondom het oude landgoed Doornik, dat eens in het centrum van de Gelderse politiek stond. Tegenwoordig herinnert alleen een landhuis aan die tijd. De tocht gaat vervolgens via het Spiegelbos verder over Doornik natuurakkers. Op de akkers is geoogst en er zijn vast en zeker groenbemesters gezaaid. Planten en dieren hebben zich voorbereid op de komende winter. Ze moeten op enige manier rekening houden met het klimaat en de veranderingen daar in. Als het even kan steken we de dijk over en trekken we langs een kolk die aan het einde 18eeeuw ontstond, waarbij het dorpje Doornik verging. Bij laag water zouden de resten van dit dorpje nog zichtbaar zijn.  We gaan ons best doen die te ontdekken en kijken wat we verder aan historische en natuurlijke elementen tegenkomen. Ook de bever in de polder krijgen met de winters te maken en hebben daar oplossingen voor gevonden. Op de kolk en in het ooibos eromheen treffen we waarschijnlijk vogels die als wintergast bij ons verblijven.

Natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk starten op zondag 20 november van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant Zijdewinde te Doornik, (Waaldijk 28 Bemmel).

Tip: laarzen aan, kijker en fototoestel mee. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of excursies@lingewaardnatuurlijk.nl  Aanmelden is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Klik op de foto voor een groter exemplaar
Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑