Paddenstoelen 

De herfst is een prachtige periode om een wandeling te maken. Hoewel het weer wat onvoorspelbaarder wordt, geeft het wel een inkijkje in de veranderende natuur. Zoals dat de paddenstoelen zich weer laten zien! De ideale omstandigheden zijn tijdens de herfst aanwezig: de grond is nog warm en er valt weer genoeg regen. Schimmeldraden van de paddenstoelen zitten altijd al onder de grond maar nu zien we de vrucht: de paddenstoel. Deze schimmeldraden kunnen enorme netwerken vormen van wel kilometers lang. Paddenstoelen zijn echte opruimers: meer dan 90% van al het organisch materiaal in het bos wordt zo afgebroken en weer omgezet in andere stoffen. Een beginnende paddenstoel zuigt zich vol met (regen)water en door de afgevallen bladeren of dood hout kan deze uitgroeien tot een prachtig exemplaar.

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Neem nou deze heksenboter, alleen de naam doet al denken aan een magisch ingrediënt voor in de heksenketel! Deze felgele slijmzwam zit graag op dood hout en kan zich verplaatsen waarbij het een slijmerig spoor achterlaat. Paddenstoelen zijn in te delen in drie groepen: samen werkers, afvalverwerkers en zelfs moordenaars. De ene leeft in harmonie met zijn gastheer (boom), de ander ruimt het bos op (afgevallen blad) maar er zijn er ook die een boom kunnen doden.

Bij een kleine wandeling kun je al snel meerdere soorten paddenstoelen tegenkomen. Maar let op: paddenstoelen zijn mooi om naar te kijken maar zeer gevaarlijk om zomaar op te eten. Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers die denken de juiste eetbare paddenstoel geplukt te hebben voor hun maaltijd en bedrogen uitkomen.

-Natuurgids Sandra Brookman, Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑