Resultaat monitoring jaar 2022.

In het eerste jaar na de coronapandemie hebben we met telkens 3 personen de door ons geplaatste vogelkasten bezocht om eventueel succes te inventariseren. Van de 24 steenuilkasten hebben er 7 enig broedresultaat bereikt. De 2 kerkuilkasten zijn niet bezet en van de 8 huismuskasten (elke kast heeft 3 nestmogelijkheden) hebben er 3 enig resultaat opgeleverd.

Bij elk bezoek zijn de erfbewoners vooraf geïnformeerd wanneer we komen en hebben hun verzocht om een ladder gereed te houden zodat we de nestkast kunnen bekijken. Indien bij ons eerste bezoek eieren of kuikens werden aangetroffen, hebben we het erf nog een tweede maal bezocht. We informeren de erfbewoners wel over wat we aantreffen. Meestal treffen we leuke taferelen aan, zoals een aantal uilskuikens die dicht tegen elkaar gekropen ons met grote ogen aankijken. Soms stoten we op iets triests zoals een steenuilennest met 3 dode kuikens, waarschijnlijk verhongerd. Dit kan gebeuren indien bijvoorbeeld de ouders gedurende het broedseizoen wegvallen. Of iets bijzonders zoals ditmaal kwamen we precies op tijd om een aantal kuikens te redden. Twee uilskuikens waren blijkbaar uit/van de nestkast gevallen en zaten versuft in het gras. De erfbewoner had gelukkig net de hond naar binnen gelaten. We hebben de kuikens in een emmer gedaan en in de nestkast gezet. Een van de ouders sloeg ons op afstand gade. Na de nestkast gesloten te hebben, zijn we vertrokken. Overigens waren de kuikens al wel zo groot dat ze elk moment konden uitvliegen.

In de vogelwereld komen ook menseigen taferelen voor zoals een huismuskast die gekraakt is door een koolmees en vervolgens 8 eieren/kuikens voortbrengt.

In een tweetal nestkasten had een bijenvolk (honing)raten gebouwd. Hierin waren alleen maar dode honingbijen aanwezig. Deze raten hebben we dan ook verwijderd.

Ook interesse om mee te monitoren meldt je aan via info@lingewaardnatuurlijk.nl

Klik op een foto voor een groter exemplaar en om er doorheen te bladeren.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑