De wilde bij en de zoete hand

Als je een bij ziet waar denk je dan aan? Als je een appel of peer eet denk je dan ook aan bijen? Hoe ziet het voedsel van bijen eruit? Waar halen zij het vandaan? Wat is het verschil tussen de honingbij en de wilde bij?

De kinderen van IKC de Regenboog (Bemmel) verdringen zich rond het bijenhotel bij Joop Dahm, een erkend deskundige op het gebied van wilde bijen. De ogen van de kinderen rollen uit hun kassen, want Joop heeft niet alleen illustratiemateriaal bij zich, maar ook solitaire bijen. Ze komen, tijdens het lesje al kant en klaar uit de cocon. Sommige durfallen laten de beestjes over hun hand lopen en worden bewonderend aangekeken.

De kinderen waren goed voorbereid op zijn vragen. Dat merkte Joop onmiddellijk. Ze hadden op school al het lesje ‘De wilde bij’ gelezen en kenden één soort: de metselbij. Ze wisten dus al hoe die leven, waar ze wonen en hoe ze hun huisje metselen en de deur dichtmaken. En natuurlijk wat voor goede werken ze doen. Ze hadden ook al gelezen dat deze bijen nooit steken. Dat stelde gerust. Want bijen en steken is toch wel een sterke koppeling en moeilijk uit te roeien. Veel kinderen moeten daarom toch de angst overwinnen dat het bij deze beestjes echt anders ligt in tegenstelling tot de honingbij.

En dan de vragen. Joop: Kun je een wilde bij als huisdier houden? Worden ze wel eens boos, zoals honingbijen en wat doen ze dan? Waarom blijft dit bijtje zo lang op mijn hand zitten? Joop: Ik denk dat je een zoete hand hebt!

Jan de Moor,
Lingewaard Natuurlijk, De Veldschuur

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑