Werelddag zonder tabak

Dinsdag 31 mei is het World-No-Tobacco-Day, met dit jaar als thema: bedreiging van ons milieu. Al sinds 1987 probeert de World Health Organization (WHO) om wereldwijd de aandacht te vestigen op roken en de negatieve effecten daarvan op de gezondheid, die op dit moment leiden tot 5,4 miljoen doden wereldwijd per jaar.

Naast dat iedereen weet dat roken slecht voor je is, is het nog niet bij iedereen duidelijk dat het ook een groot risico vormt voor het milieu. 2 van de 3 opgerookte peuken komen in het milieu terecht, dat kan beaamd worden door de zwerfvuilvrijwilliger in je buurt! De WHO telt 4,5 triljoen peuken die in het milieu terecht zijn gekomen, en is daarmee het meest gevonden stukje zwerfafval.

Het probleem zit vooral in het filter waar alle toxische stoffen zich verzamelen. Hierdoor kan 1 peuk in het milieu zo 8 liter water verontreinigen. Deze stoffen gaan via regen en het grondwater naar de zee en zo naar de vis die je opeet, of naar de bodem waar de stoffen 10-15 jaar nodig hebben om af te breken. Behalve de microplastics: deze minuscule deeltjes blijven. Microplastics kunnen zich ook via de lucht verspreiden en overal op de aarde terecht komen.

De oplossing: als je niet kan stoppen met roken, neem dan een peuken pocket mee. Het is een asbakje dat je gewoon kunt meenemen tijdens je wandeling. De peuk kan er nog brandend in en dooft. Zo kom je niet in de verleiding om je peuk te dumpen als er geen asbak in de buurt is.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

 

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Foto: Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑