Sterke ideeën bij lezing “Hoe waardevol is de natuur in Lingewaard?”

Aan het eind van de avond van de lezing op 23 maart jl. van Lenny van Bussel over hoe waardevol de natuur is voor mensen in Lingewaard kwamen er sterke ideeën tevoorschijn om ons natuurlijk kapitaal te vergroten.

Een greep uit de talloze ideeën die we graag delen:
*  Voor de plannenmakers: denk eens eerst aan (de mogelijkheden van) de natuur en dan pas aan de woningen/industrie/wegen. Er ontstaan veel mooiere plannen (actie: projectontwikkelaars, gemeente).
*  Werk meer systematisch aan het natuurbewustzijn bij kinderen in opvoeding en onderwijs i.p.v. af en toe hap snap (actie: ouders en leerkrachten)
*  De kennis van de waarde van “gratis?” natuur voor mensen lijkt soms bijna afwezig, ook bij bestuurders. Hier moet veel meer werk van gemaakt worden (actie: gemeente, politieke partijen, Lingewaard Natuurlijk)
* Start projecten met crowdfunding om aankoop en aanleg van natuur (bijvoorbeeld meer bos) in Lingewaard mogelijk te maken (actie: Lingewaard Natuurlijk, gemeente, provincie). Voorbeelden zijn er uit de Ooijpolder en in Wageningen “Binnenveld”.
* Wat is het resultaat van de actie Steenbreek in Lingewaard en hoe kan dit beter? (actie: gemeente en Lingewaard Natuurlijk)
* Werk vanuit de woonwijken om tot mooiere invulling te komen: bewoners en tuinen, wijken, wijkplatform (actie: bewoners, wijkplatforms en gemeente)
* Meer regie vanuit de gemeente bij de energietransitie, klimaatadaptatie en versterken van de biodiversiteit (actie: gemeente, Lingewaard Energie en Lingewaard Natuurlijk)

Kortom: het is hoog tijd en er zijn volop mogelijkheden om onze natuurlijke kapitaalrekening beter in evenwicht te brengen ook in onze eigen omgeving. En samen met de natuur werken aan: schoon drinkwater, voedsel, zuurstof, schone lucht, een fijne leefomgeving, recreatiemogelijkheden, verkoeling, hout, CO2 vastlegging en nog veel meer.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Duizendjarige eik Doornenburg.
De foto is Lingewaard Natuurlijk.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑