Stormschade

Omgevallen bomen, kapotte auto’s, dakpannen die door de wind van het dak geblazen worden en meer. Hevige stormen veroorzaken vaak een boel ellende. Officieel is het een storm als er één uur lang windkracht 9 wordt gemeten bij een KNMI-weerstation. Er worden dan waarschuwingen in de vorm van een code met een kleur uitgegeven. Met een code rood is het advies om binnen te blijven tot de storm weer is gaan liggen.

Het stormseizoen start in september en sinds 2019 krijgen stormen die een code oranje of rood hebben ook een naam, afwisselend man-vrouw. De namen worden door de KNMI in samenwerking met de Britse en Ierse weerdienst bedacht, volgens hen worden we door namen bewuster van gevaarlijk weer. Met de namen Corrie , Dudley, Eunice en Franklin nog vers in het hoofd, hadden we met de laatste drie ook nog eens een drielingstorm te pakken. Bijzonder, omdat het bijna honderd jaar geleden was dat we zoveel stormen op rij hadden.

Deze stormen kwamen allemaal uit een krachtige westenwind op zo’n 10 km hoogte: een zogeheten straalstroom. Wind ontstaat door temperatuurverschillen en als de warme lucht opstijgt en de koude lucht zakt dan ontstaat er bewegingsenergie in de lucht: de wind. Hoe groter het temperatuurverschil des te sterker de wind wordt. In de herfstmaanden ligt de straalstroom meestal ter hoogte van Nederland, in de winter is het de polaire straalstroom die zorgt voor nog koudere lucht.

Overigens worden de letters Q,U,W,Y en Z niet gebruikt voor stormnamen. Dus voor nu is het afwachten tot mevrouw Gladys haar toetreden maakt.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

De foto is van Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑