Moestuinen in Huissen zijn verhuisd van De Hoeve naar Landgoed Holthuizen.

De afgelopen 3 jaar hebben kinderen uit Huissen onder begeleiding van vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk kunnen leren hoe je een moestuintje beheert. Dat gebeurde op een terreintje bij De Hoeve.

In de zomer van 2021 ontdekten we in de Moeshoeve een invasieve, agressieve mierensoort die in ongekende aantallen de moestuintjes bevolkten. Overleg met de stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen gaf aan dat de dieren moeilijk te bestrijden waren en aangezien de tuintjes door basisschoolkinderen bewerkt werden, leek het ons beter om het perceel op te geven en uit te wijken naar elders. Aangezien we geen eigenaar van het perceel waren moesten we het wel “leeg” opleveren aan de eigenaar/pachter. Dus werd het perceel ontmantelt. De jonge tuinders oogsten zo vroeg mogelijk in het seizoen. De composthoop trachten we in brand te zetten hetgeen in de natte periode niet lukte. De tegelpaden werden opgepakt en tegels werden afgevoerd, gereedschap werd elders opgeslagen. Het schuurtje werd afgebroken en zal waarschijnlijk ook aan de vlammen ten prooi vallen. De fruitbomen, meidoorn- en frambozenstruiken worden gerooid en verbrand. De bestrijding van de mieren gebeurt in fasen. Eerst 3 opeenvolgende weken met heet water/stoom m.b.v. lansen in de grond spuiten om daarna aaltjes (nematoden) in de bodem te brengen die de eieren en larven opeten. Hierna is het perceel schoon van mieren.

Er is  een nieuwe plek gezocht en gevonden! De nieuwe tuintjes worden aangelegd op Landgoed Holthuizen, vlakbij de Parkdreef. Het ziet er nu nog kaal uit, maar dat gaat in het voorjaar helemaal goed komen.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑