Verslag van de Heggenvlechtbrigade van Lingewaard Natuurlijk

Inmiddels zijn we met onze brigade gelukkig weer een actievere periode ingeslagen en zijn de eerste meters vlechtend (op 1,5 meter afstand van elkaar…) weer gemaakt.

Het eerste plan was om op een nieuwe locatie in Huissen aan de slag te gaan, bij de Moeshoeve, een moestuincomplex waar educatie van schoolkinderen aan verbonden is. De moestuin draait op vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk.
Edoch, kort voordat we de eerste zaterdag wilden beginnen, kreeg ik de melding dat er ter plaatse sprake is van een plaag van het mediterrane draaigatje…. Nou moet ik erkennen dat dit bepaalde associaties zou kunnen oproepen bij menigeen op het moment dat je je hiermee niet bekend bent. En hoezo een plaag dan?
Er is echter niets sensueels aan dit beestje, Wikipedia schrijft: het mediterraan draaigatje (Tapinoma nigerrimum) is een mierensoort. Deze uit Zuid-Europa afkomstige exoot gedraagt zich invasief en massale aanwezigheid leidt tot overlastklachten. Deze mierensoort kan nesten van honderden meters graven. Door de massale graafactiviteiten kan bestrating verzakken. Huizen worden binnengedrongen en tuinen kaalgevreten. De benaming draaigatje komt van de door de mier toegepaste manier van verdedigen: eerst bijten en dan het achterlijf naar de wond draaien en er een irriterende stof in spuiten. Omdat koninginnen van een kolonie elkaar tolereren, kunnen nesten van miljoenen dieren ontstaan die een groot oppervlak in beslag nemen. Bestrijding is moeilijk en kan duur zijn.
Om verspreiding tegen te gaan zijn alle activiteiten bij de moestuin voorlopig niet mogelijk…

Daarom besloten om weer verder te gaan met de meidoornheg die om de parkeerplaats staat van het Fort Pannerden in Doornenburg, aangrenzend aan natuurgebied van de Gelderse Poort. Met zelf geoogste hazelaarstaken en wilgenbinders vlechten we in de staken-en-bindersstijl, met een knipoog naar de Midlandstyle. Aan de parkeerzijde van de heg snoeien we de heg bij het vlechten kort op, aan de zijde waar grote grazers staan laten we alle zijtakken staan, waardoor de heg heel breed is en blad en bessen heeft.
Er zijn nog genoeg meters te doen, in totaal wel een 500-600 meter.

Belangrijk: als je een draaigatje ontdekt dien je dit direct te melden. (KAD.nl)

Hans van Berlo, coördinator van de Heggenvlechtbrigade van Stichting Lingewaard Natuurlijk, via heggen@lingewaardnatuurlijk.nl of 06-47391233.

Klik op een foto voor een groter exemplaar en om er doorheen te bladeren.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑