Spitsmuizen in de winter

Dit exemplaar kwamen we tegen tijdens een wandeling bij fort Pannerden: de spitsmuis. Hoewel heel veel muizen een winterslaap houden, is de spitsmuis een uitzondering hierop. Deze taaie muis blijft de hele winter actief op zoek gaan naar insecten, slakken, wormen en spinnen. Hun speeksel bevat giftige enzymen die hun prooi verlamd, zo heeft de muis rustig de tijd om deze op te eten. Begrijpelijk dat als er een zeer strenge winter komt deze spitsmuizen toch massaal omkomen van de honger.

Het meest opvallende van deze muizen is hun spitse snuit. Met een goed ontwikkeld gehoor en reukvermogen zijn het goede jagers. De ogen zijn daarentegen slecht ontwikkeld en ze hebben een dikke vacht: kenmerken dat spitsmuizen geen knaagdieren zijn maar behoren tot de insecteneters, zoals ook de mol en de egel. Als ze jongen krijgen dan zie je moeder muis rondlopen met een trein aan jongen die elkaar vasthouden. Moeder gaat als een soort blindengeleidehond met haar kroost samen de wijde wereld verkennen. Handig, zo raakt ze haar kinderen niet kwijt.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑