De grond onder onze voeten

Grond, aarde, bodem… daar waar we op leven en waar ons voedsel op groeit. Daar gaan we dan vanuit, want het gaat niet goed met de landbouwgrond. Deze dreigt in de toekomst ernstig uitgeput te raken. De huidige manier van landbouwbewerking heeft een grote impact op het milieu en het klimaat en is op lange termijn niet vol te houden.

Het begint allemaal met het bewerken van de landbouwgrond: door niet omploegen krijgt het bodemleven de kans om structuur in de bodem op te bouwen. Als zware machines niet over het land rijden verdicht de grond minder en is er meer plek voor zuurstof en levende organismen. In een gezonde bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, aaltjes, kevers en regenwormen. Zij houden op ingenieuze wijze de bodem vitaal en zorgen voor een goede en gezonde plantengroei. Een goede bodem zorgt ervoor dat de plantwortels gemakkelijker voedingsstoffen en water bereiken. Daarnaast zijn gezonde planten minder vatbaar voor ziekten en plagen. Het blijkt zelfs dat planten belangrijker zijn voor het voeden van de bodem dan bemesting! Plantenwortels dragen zorg voor de ontwikkeling van bodemkwaliteit door samen te werken met bacteriën en schimmels.   

Aanrader om te kijken is de Netflix docufilm met de titel: ‘Kiss the ground’ met daarin meer uitleg over dit onderwerp. De bodem is de basis van onze levende planeet en van alles wat wij op deze planeet doen. Een gezonde bodem zorgt voor een mooie toekomst.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

De foto is van Sandra Brookman-Bak.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑