Schoolmoestuinen Bemmel

Elk schooljaar hebben ruim honderd kinderen via de school een tuintje van 1 bij 4 meter op het perceel van de Veldschuur. Tuinieren is onderdeel van het schoolprogramma van Pius X, Donatushof en Vlinderboom.

Het kerndoel is zelfbeeld en wereldoriëntatie. De kennis en ervaring met natuur, dieren, planten en natuurverschijnselen zijn nauw hiermee verbonden.

Van maart tot oktober zijn de kinderen tijdens schooltijd druk met hun eigen stukje grond. Daarnaast kunnen ze terecht op maandag van 19.00 tot 20.00 uur, woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en  zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur. De kinderen komen dan niet alleen, maar met ouders of grootouders en soms gaat een broertje of zusje mee. Dit is juist de bedoeling, omdat samen tuinieren veel leuker is en de kinderen leren van elkaar. 

Tegen het einde van het seizoen krijgen de kinderen een diploma waarop staat wat ze geleerd hebben:

Omdat ik nu veel meer weet van:
Zaaien, grond en grond bewerken, wieden, regen, zon, onkruid, namen van groente en bloemen, gereedschap, seizoenen, water geven, groeien, vogels, beestjes, oogsten, kringlopen en compost.

Omdat ik nu veel meer kan:
Zien, ruiken, voelen, horen en vooral proeven.

En het fijn is om samen buiten bezig te zijn.

Naast het bewerken van hun eigen tuintje bekijken de kinderen ook hoe de verschillende kruiden uit de kruidentuin groeien, maar ze kunnen ook ruiken en proeven. Verder zien ze dat er tarwe, gerst, spelt, suikerbieten, vlas, veldbonen en asperges geplant en geoogst kan worden. Fruit zoals frambozen en bessen is er ook altijd te vinden. Dit is maar om u een idee te geven, wat allemaal mogelijk is op een klein stukje grond. Bij een tuin horen bijen. De kinderen kunnen ook kennis opdoen van bijenvolken en de solitaire bijen van het insectenhotel.   

Kinderen van de genoemde scholen, die nog een jaar extra willen tuinieren kunnen zich opgeven, maar ook kinderen die graag willen tuinieren en niet op deze scholen zitten zijn welkom bij: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op zaterdag in het begin van het seizoen bij één van de vrijwilligers in de Veldschuur.

De kosten bedragen € 6,- voor een seizoen. De vrijwilliger zal hiervoor samen met de ouders en het kind een contractje opmaken. 

Onze ervaring is dat kinderen van de basisschool heel erg enthousiast zijn over hun tuintje. Dankzij de inzet van zo’n 20 vrijwilligers, de medewerking van de betrokken basisscholen en niet te vergeten de scholieren zelf, mag dit gerust een succes genoemd worden en dat mag zeker zo blijven.

Voor kinderen in Huissen heeft Lingewaard Natuurlijk Moestuinen Huissen


Coördinator(en):
De coördinatoren van de diverse werkgroepen zijn hier te vinden (wordt geopend in een nieuw tabblad).
Lees ook: Meedoen met het schooltuinteam ?

 

 

Het begin van het moestuinseizoen 2018.


Door op de foto te klikken wordt het origineel getoond.