Snoeien in Lingewaard.

In november is Lingewaard Natuurlijk weer gestart met het snoeien van hoogstamfruitbomen, het vlechten van meidoorn- en sleedoornhagen en het knotten van wilgen. Dit wordt uitgevoerd door een groep vrijwilligers, die het natuurlijke erfgoed van Lingewaard in stand willen houden respectievelijk uitbreiden. Hierbij wordt elke zaterdag in het seizoen: november – maart, wel een van de genoemde activiteiten uitgevoerd. Zo worden eenmaal per 3 weken ergens wilgen geknot door onze 2 knotgroepen: Bemmel en Huissen. Het knotten van wilgen is noodzakelijk om te voorkomen dat de bomen uitscheuren. Zo is Knotgroep Huissen gestart in en om Park Holthuizen in Huissen. Aanvankelijk zijn basisschoolleerlingen begeleid met het knotten van lage wilgen. Om 3 weken later te beginnen met het “wilgenlaantje”. De werkzaamheden worden uitgevoerd in een gezellige sfeer, ongeacht het weer, waarbij over en weer een grap, hulp of zomaar een stuk gereedschap wordt uitgewisseld. Met menige buurtbewoner die passeert wordt een praatje gemaakt. Zaterdag 18 december hopen we met het wilgenlaantje gereed te komen en beginnen we aan de volgende klus. Een knotdag begint om 09:00 uur als de knotters zich verzamelen op de aangegeven locatie, waar iedereen zich van het juiste gereedschap voorziet: zagen, takkenscharen, ladders en vervolgens aan de slag gaat. Om 10.15 uur wordt er een kop koffie gedronken, aangeboden door een van de aanwonenden waarna de werkzaamheden worden hervat tot 12.00 uur en met een beetje geluk wordt het gezelschap ook nog verrast met een kop soep. De takken die afgezaagd zijn, worden verzameld om daarna afgevoerd te worden om een houtwal te vormen of te verbranden voor de verwarming van kassen.

Wil je ook meedoen? Graag aanmelden via info@lingewaardnatuurlijk.nl

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑