Hamsteren in de natuur

Herfst: tijd van noten! Walnoten, tamme kastanjes, hazelnoten en beukennootjes. Het bos ligt er vol mee. Gezond natuurlijk en heel erg lekker, maar bedenk ook dat dit voedsel is voor de dieren. Een handje rapen is geen probleem, bigshoppers vol met geraapte noten wel. In sommige bossen wordt er in 90% van de gevallen tamme kastanjes meegenomen door bezoekers en worden dus niet opgegeten door de dieren die daar wonen. Denk bijvoorbeeld aan eekhoorns, gaaien en muizen. Mocht je geen fan zijn van muizen bedenk dan dat muizen weer een belangrijke voedselbron zijn voor andere roofdieren. Geen eten voor de muis betekent geen eten voor andere dieren. Het voedsel van bijvoorbeeld een uil bestaat voor 80% uit muizen. De natuur is in eerste plaats de voorraadschuur voor de dieren die daar wonen en niet voor de bezoekers.  

Niet alleen noten worden gehamsterd door bezoekers, ook decoratiemateriaal zoals mos, paddenstoelen en zaadbollen. Het bos als tuincentrum: waar je ‘gratis’ je spullen rooft. Wildplukken is overigens verboden en er staat een fikse boete op: tot 4100 euro. Natuurlijk is het onmogelijk om alle bezoekers van een bos te controleren. Het motto is dan ook: bedenk dat je te gast bent in het bos en het is niet netjes de voorraadschuur te plunderen. Kortom, een handje mag, maar hamsteren niet. Laat dat maar over aan de dieren die het nodig hebben om de winter door te komen.

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2023

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑