De kaardebol en het puttertje

Iedereen die veel wandelt heeft deze plant vast wel eens zien staan: de kaardebol. Hij ziet er nogal stekelig uit met zijn stevige stengel, maar deze behoort niet tot de distels. Het is een prachtig hoge reus die tussen de 70 cm tot wel 250 cm hoog kan worden. De bladeren staan tegenover elkaar en werken als een opvangbakje voor water. Het verhaal gaat dat deze plant deze poeltjes gebruikt om kruipende insecten te lokken en te verdrinken. Door middel van bacteriën zou er dan vloeibare mest ontstaan voor de plant. Een plant met een dubbele agenda, omdat juist de kleine lila bloementjes vliegende insecten aantrekken zoals verschillende vlinders, hommels en bijen. Deze bloemen zitten in een trosje op het bloemhoofd. Zodra de eerste bloemrand in het midden als een lauwerkrans gevormd is, verschuift de bloei zowel naar boven als naar beneden. Niet alle bloemen bloeien ineens maar het gaat geleidelijk. Later als er zaden worden gevormd komen de zaadetende vogels zoals putters. De putter gaat in de herfst dan ook graag even zitten peuteren om de zaden eruit te krijgen. Met het knoeien van de zaadjes verspreidt de kaardebol zich.

Dus let tijdens je volgende wandeling goed op de uitgebloeide kaardebol, dan spot je waarschijnlijk ook het puttertje. Met hun opvallende helderrode vlek rond hun snavel, die mij persoonlijk altijd een beetje clownesk aan doet, zijn ze niet te missen! 

Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2023

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑