Tuinkruiden uit de Moeshoeve in Lingewaard, vers geplukt of gedroogd

De knotploeg van Huissen heeft vorig jaar in ‘de Moeshoeve’ bij de kindermoestuintjes een kruidentuin aangelegd. Er zijn 16 vakken aangelegd, waarin verschillende kruiden zijn geplant. Deze kruiden mogen door onze vrijwilligers en kinderen geplukt en verwerkt worden tijdens de maaltijd.

Bij veel recepten kom je Provençaalse kruiden tegen.  Deze kruiden worden aan de gerechten toegevoegd om ze een specifieke mediterrane geur en smaak te geven. Ze worden van oudsher gebruikt in stoofschotels, wildgerechten en vooral in gerechten, die in rode-wijnsaus gestoofd worden. Maar ook in marinades, sauzen, tomatengerechten, ratatouille en bij salade of gebakken aardappeltjes. Met de kruiden die in onze kruidentuin voorkomen is het mogelijk om een Provençaals kruidenmengsel samen te stellen. Het lekkerste is natuurlijk om deze kruiden vers uit de kruidentuin te plukken, maar je kunt ook een gedroogde melange samenstellen zodat je hier ook in de wintermaanden van kunt genieten.

Om een gedroogde melange te maken zijn de volgende kruiden te gebruiken: tijm, wilde marjolein, bonenkruid, rozemarijn, basilicum en lavendel (bloempjes). De meeste van deze kruiden zijn vaste winterharde planten, alleen basilicum is eenjarig en wordt ieder voorjaar opnieuw gezaaid en geplant. Maar voor het zover is, moeten deze kruiden natuurlijk wel eerst geoogst en gedroogd worden. Daarna worden de gedroogde en verkleinde blaadjes, zonder steeltjes, in de volgende verhouding goed door elkaar gemengd.

4 delen tijm – 4 delen wilde marjolein/oregano – 4 delen bonenkruid – 3 delen rozemarijn – 2 delen basilicum en – 1 deel lavendelbloempjes.

Daarna kun je ze, het beste in luchtdichte potjes met goed afsluitbare deksels doen. Ze zijn dan op een donkere plek zeker een half jaar tot een jaar goed te bewaren. Zo kun je, in alle periodes van het jaar, van kruiden uit Lingewaard genieten.

Paul Welling
Knotploeg Huissen

Klik op een foto voor een groter exemplaar en om er doorheen te bladeren.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑