Het lieveheersbeestje is een held

Overal bladluizen op mijn plant! De mieren hebben er een hele “boerderij” van gemaakt. Dat zit zo: bladluizen leven van het sap van jonge scheuten. Met hun lange zuigsnuit prikken ze een gaatje in de plant en halen ze het plantensap eruit. In het sap zit suiker en het teveel aan suiker wordt weer afgegeven als een zoete vloeistof genaamd honingdauw. Mieren zijn hier dol op en daarom “melken” ze de bladluizen door erop te kloppen. De mieren en bladluizen hebben een hechte relatie: dit heet een symbiose. Beide hebben profijt van de relatie, de mieren beschermen de luizen en de luizen geven de mieren honingdauw.

Helaas beschadigt de plant door de luizen: bladeren beginnen te krullen en stoppen met groeien. Tijd om in actie te komen en alle lieveheersbeestjes uit de tuin verzamelen. Al snel heb ik drie kandidaten gevonden. Het zevenstippelig lieveheersbeestje is de meest voorkomende in de tuin. Maar door de tuinders, ingevoerde Aziatische soort, kun je tegenwoordig allerlei kleurvarianten tegenkomen. Van geel-zwart-bruin naar rood en zeer variabel in patroon. Op het menu van het lieveheersbeestje staan voornamelijk bladluizen, het is een grote rover en kan wel 100 bladluizen per dag verorberen. De mieren verdedigen hun bladluizen door massaal het lieveheersbeestje lastig te vallen. Lieveheersbeestjes zijn met hun bepantsering goed beveiligd tegen die aanvallen en laten  zich dus niet zo gemakkelijk afschrikken. De volgende dag kwam ik terug en zag mijn helden zitten. De bladluizen hebben het onderspit gedolven met deze rovers.

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑