Vogels die plaats maken voor de eventuele verlenging van de A15 krijgen bescherming

Lingewaard Natuurlijk werd gevraagd om een aantal vogelsoorten rondom de werkzaamheden van mogelijk de toekomstige A15 alternatieve nestruimte te bieden. Het gaat voornamelijk om de steenuil, kerkuil en huismus.

Met hulp van vrijwilligers zijn verschillende nestkasten geplaatst. 6 kasten voor steenuilen, 2  kasten voor kerkuilen en 8 kasten voor mussen.

In het broedseizoen controleren we een paar keer of er nakomelingen zijn. Op 11 mei hebben we de nestkasten voor de eerste maal gecontroleerd. Dit gebeurt vogelvriendelijk, om  verstoringen te voorkomen. Uilen zijn overigens minder gevoelig voor deze “verstoring” dan huismussen. En dan nu het resultaat.

De 2 kerkuilkasten zijn niet bewoond. We hebben de kasten wat aantrekkelijker gemaakt voor de kerkuil door deze te voorzien van houtsnippers.

De steenuilkasten zijn goed bezet. De helft van de geplaatste kasten zijn in gebruik genomen door  steenuilen. In twee kasten werden elk 5 eieren aangetroffen. In een derde kast zat de steenuil te broeden op een onbekend aantal eieren en was niet genegen om even opzij te gaan. Uiteraard hebben we haar met rust gelaten.

De nestkasten van de huismussen met in totaal vierentwintig nestmogelijkheden (3 per kast) zijn bijna allemaal bewoond. In vier nesten bevonden zich eieren en of kuikens: één nest met 6 eieren, één met 2 kuikens en 4 eieren, één met 3 eieren en één met 3 kuikens. Bovendien was een zo’n “appartementencomplex” gekraakt door pimpelmezen, hierbij lagen in één nest 5 eieren en in een ander 6 kuikens.

De vogels hebben dankbaar gebruik gemaakt van de aangeboden alternatieve nestkasten.

Al met al blijkt de maatregel succesvol.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑