De familie ekster zorgt goed voor zichzelf in het broedseizoen

In de tuin woont elk jaar een familie ekster. Of het elk jaar dezelfde is, durf ik niet te zeggen maar ieder jaar gebeurt wel hetzelfde. Het nest, dat in de prunus zit wordt uitgebreid met flinke takken van verschillende bomen en struiken uit de tuin. Ze slepen alles wat bruikbaar is naar het nest. Enthousiast zitten vrouw en man ekster te kwetteren en te krassen in de boom, druk in overleg of het takje niet links of rechts beter staat. Na een tijdje krijgt de kraai, die zijn nest ook elk jaar op dezelfde plek heeft, even verderop, er lucht van. En dan is er gedonder in de tuin! Want, van wie is dat stukje brood dat er ligt? Wie mag er op het dak zitten? Wie is er de baas van dit terrein? Kortom, vreselijke burenruzie.

Nou heb ik de ekster-bende al een paar keer betrapt bij een aantal acties.  Zo hebben ze mijn waxinelichtjes gestolen, opzettelijk katten opgejaagd en nu de laatste actie: een broedende duif aangevallen en haar eieren gestolen. Schijnbaar worden ze in het broedseizoen nog een tikkeltje brutaler en hebben ze zin in extra voer. Het vorig jaar liep deze brutale ekster tegen de buur-kraai aan en toen liep het helaas niet goed af voor het eksterjong. Deze werd tijdens een oorverdovende ruzie uit het eksternest geplukt en dood gepikt. Het blijft een spannende soap in de tuin. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat aflopen met de familie ekster. Wordt vervolgd.

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑