Beversporen ontdekken in de gemeente Lingewaard

In 1994 is de bever uitgezet in de Gelderse Poort. In ons rivierenlandschap heeft de bever zijn plek met succes heroverd. Zij nemen het natuurlijke onderhoud van oevers voor hun rekening. Met hun snijtanden knagen ze bomen om, eten ervan en bouwen burchten. Zo wordt de boomgroei beperkt en ontstaan open plekken waardoor weer andere planten en dieren worden aangetrokken die in een bos ontbreken.

Voor de oplettende wandelaar zijn een heleboel beversporen te zien zoals; knaagsporen, sleepsporen, houtvoorraden, beverburchten en wissels.

Leuk om te zien, maar de rust rondom de burchten mag niet verstoord worden. Het kan zijn dat de bever jongen heeft! Meestal worden tussen april en juli na zo’n drie en een halve maand draagtijd de jongen geboren. Een nest bestaat uit gemiddeld twee tot vier jongen. In de zomer komen de jongen ’s avonds tegen de schemering met vader en moeder naar buiten en keren in de nacht of ochtend weer terug naar de burcht.  

Deze foto’s zijn gemaakt op zondagmorgen 18 april.

Klik op een foto voor een groter exemplaar en om er doorheen te bladeren.

Archief van Nieuwsberichten

© 2023

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑