Elke lente is het weer bijzonder dat alle planten opnieuw gaan bloeien.

Hoe weten de planten dat het tijd is? Volgens wetenschappers voelen planten dat aan door een zogenaamd cellulair geheugen. Een klein RNA-molecuul, genaamd COLDAIR, helpt de planten hierbij. In de herfst zorgt een gen in de plant dat er geen bloemen meer gevormd worden en dan komt dit RNA-molecuul in actie: na precies twintig koude dagen stopt het proces van groei en bloei. Omgekeerd worden in de lente, als het weer warmer wordt, de genen geactiveerd en komt alles tot leven.

Maar wat doen de planten dan in de winter? In de winter is het blad al gevallen en gaan de planten zo verdamping tegen. Bij lagere temperaturen werken de wortels minder goed: ze nemen minder vocht op. Planten gaan in een soort winterslaap en wachten op de nieuwe bloeiperiode. Elke plant heeft weer zijn eigen techniek bedacht om de winter door te komen. Zo zitten in een bloembol  de stengels, bladeren en bloem al verstopt. Vandaar dat je de bollen al voor de winter kunt planten en in de lente kunt genieten van narcissen, tulpen, hyacinten en meer. In het voorjaar ben je dan verzekerd van een kleuren- en bloemenpracht in je tuin.

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2023

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑