Ontdek de lente

Tijdens het thuiswerken maken veel mensen een wandeling in de pauze. Fijn, want zo wordt de natuur steeds meer ontdekt. De vogels die druk zijn met nestmateriaal verzamelen vliegen je om de oren. Ik kan erg van de lente genieten en zit dan ook vaak met de verrekijker in de tuin om ze te bespieden. Online is er ook genoeg te beleven: er zijn heel veel webcams waar je vogels live kunt zien broeden en je kunt zelf ook een webcam aanschaffen.

Ieder vogeltje bouwt op zijn eigen manier een fijn nest voor de volgende generatie. Merels hebben een prachtige bouwtechniek met modder en takjes en bekleden de binnenkant met fijn gras. Een mees zoekt graag de beschutting van een nestkastje en maakt een fijn nest van takjes bekleed met mos en haar, wol of veertjes. Een roodborst maakt een wat slordig nest, van grassen en bladeren. En duiven, tja, die bakken er vaak niets van!

Nu zie ik vaak hondeneigenaren die hun hond kammen en de haren achterlaten. Prima nestmateriaal zou je zeggen. Helaas zitten in deze haren vaak veel resten in van diergeneesmiddelen tegen teken en vlooien. Vooral mezen pakken deze haren op en bekleden hun nest hiermee. De schadelijke stoffen worden snel opgenomen door de huid van de nog kale mezenjongen.  

Dus, gooi de huisdierharen in de afvalbak en help de vogels door een extra nestkastje voor ze op te hangen! Dan beleven we allemaal een nog mooiere lente.    

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Hang een nestkastje op in je tuin.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑