Kraanvogels

Als we met de knotploeg van Lingewaard Natuurlijk in de natuur bezig waren, gebeurde het regelmatig dat je tijdens het knotten bijzondere vogels voorbij zag komen. Maar de meest indrukwekkende vogels die ik tijdens onze vakantie in het voor- en najaar in Frankrijk gezien heb zijn de kraanvogels. Ze vliegen in het vroege voorjaar met duizenden tegelijk van het Zuid-Spaanse Extremadura over o.a. Frankrijk naar het Hornborgameer in Zuid-Zweden en in het najaar weer terug.De trek van de kraanvogels is een van de grootste en meest indrukwekkende vogelmigraties in Europa. Tegenwoordig kun je met een beetje geluk de kraanvogels ook weleens over Nederland zien vliegen. De Franse naam voor kraanvogels is ‘Grues’ ze hebben dat te danken aan het ‘cru-cru-cru’ geluid dat ze maken. Als in het voorjaar de trek begint, kun je al van heel ver weg het kenmerkende cru-cru-cru geluid horen. In groepen van wel honderd vogels komen ze met hun grote vleugelwijdte, trage wiekslag en schommelend vlieggedrag snel dichterbij, want een kraanvogel kan, met de wind mee, wel 100 kilometer per uur halen. Tegelijkertijd zijn deze ‘straaljagers onder de vogels’ ongelooflijk gracieus en volledig op elkaar afgestemd. Tijdens het vliegen wordt af en toe de V-formatie onderbroken en gaan de vogels op zoek naar een thermiek om al rondcirkelend en luid communicerend op te klimmen naar grote hoogte om vanaf die positie, weer synchroon en in formatie, verder te vliegen.

Men beweert dat het zien van een kraanvogel je geluk, gezondheid en een lang leven brengt en als de kraanvogel verschijnt is de lente nabij.

Paul Welling
Knotploeg Huissen

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑