Zwanenzang

De Huissens knotploeg hoopt, na de corona lockdown, weer snel naar buiten te kunnen om samen te gaan knotten. We hopen dan om tijdens het knotten weer de verschillende soorten vogels te kunnen spotten o.a. ook langs de waterkant de knobbelzwanen en wilde zwanen, want wij Huissenaren hebben wat met zwanen. Zoals u wellicht weet kom je de zwaan, als kenmerkend stadssymbool, vaak tegen in Huissen. In het stadswapen van Huissen is een zwaan afgebeeld, er is een buitendijks meertje dat het Zwanewater heet, er staat een beeld van een zwaan in het centrum en tijdens de carnaval is zelfs de alternatieve naam voor ons stadje “t Zwaonenès”. In het echt komen hier ook veel zwanen voor, in de sloten, watergangen en kolken. Mijn vrouw en ik wonen in een appartement naast een waterpartij en wij zien de zwanen ook regelmatig in het water naast ons appartement. Soms als de zwanen vanaf het water opvliegen is het een prachtig gezicht om vanuit onze woonlaag, vlakbij op dezelfde hoogte als onze ramen, deze grote vogels majestueus voorbij te zien vliegen. Naast de zwanen zien we hier ook veel grauwe ganzen, wilde eenden, kuifeendjes, meerkoetjes, verschillende soorten meeuwen en af en toe een reiger of een aalscholver.

Door al die soorten watervogels hoor je regelmatig een kakafonie van geluiden van plonzen, spetteren en snateren rondom ons appartementsgebouw. Bij paniek kunnen vooral de ganzen met hun typische nasale geluid een boel herrie maken. Zelfs ’s nachts kunnen ze hun snavel niet houden en gaan flink tekeer. Daarna zijn de meerkoetjes wakker en die blijven dan heel lang met hun keffende, meerkoet-roep fanatiek aan de gang. De eenden worden weer door de meerkoetjes opgejaagd en die laten hun ongenoegen merken met veel gekwaak en zo duurt het wel even voor de rust weer is teruggekeerd. De zwanen daarentegen, hoor je bijna niet, alleen als ze boos zijn willen ze nog wel eens sissen, wat geen mooi geluid is en wat in de verste verte niet lijkt op een “zwanenzang”. Eigenlijk kan je bij het geluid van deze watervogels helemaal niet spreken over gezang, maar meer over gakken, snateren, trompetteren, kwekken, keffen en sissen. Ga je nu meer het land op en beland je bijvoorbeeld bij open velden en landerijen, waar veel roofvogels voorkomen, dan blijkt dat deze vogels ook niet echt mooi kunnen zingen, maar meer hoge schreeuwende, krijsende en krijtende geluiden produceren. Kom je in beboste omgevingen dan is het heel bijzonder dat de vogels in deze habitat weer een totaal ander geluid maken en heel mooi kunnen zingen, fluiten, tjilpen en tjokkelen.

Hoe zou het komen dat watervogels, roofvogels en zangvogels zulke verschillende geluiden maken? Daar zou ik graag eens met een bioloog over willen discussiëren. Als ik hierover zelf ga nadenken, dan denk ik al snel dat het niet alleen aan de omgeving ligt waar de vogels voorkomen, maar ook aan de voeding. Je zou kunnen zeggen, dat het voedingspatroon van water-, roof- en zangvogels verschilt door het veel eiwitrijkere voedsel, in de vorm van vis en vlees, wat water- en roofvogels eten. Dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de, meer plantaardig etende, vogels door hun meer vegetarisch menu een mooier geluid zouden kunnen produceren. Als we dan weer een stapje verder gaan en dit met de mensenwereld vergelijken, zou het misschien zo kunnen zijn dat de mensen die vegetariër zijn ook mooier kunnen zingen? Dat is natuurlijk een aanname maar ondertussen ben ik wel op zoek naar een zangkoor met alleen maar leden die vegetariër zijn om daar mijn oor te luister te leggen. Dus als u, na de corona lockdown, ergens een “vegetarisch zangkoor” tegenkomt, dat een uitvoering geeft, hoor ik het graag.

Paul Welling
Knotploeg Huissen

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑